• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: U Berlinu napravljen mali korak ka nastavku dijaloga

Očekivanja od samita u Berlinu bila su različita, a moj je utisak da je on doprineo da se napravi mali korak ka onom što treba da se desi u budućnosti, a to je nastavak razgovora Beograda i Prištine, izjavio je danas Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice u ostavci vlade u Prištini.

On je u Jutarnjem programu Radio Beograda 1, koji je uživo emitovan iz Štrpca, rekao da su najveća bila ona da će konačno biti postignut pomak koji će otvoriti vrata ka nastavku dijaloga, a s druge strane, bilo je očekivanja i da se skoro ništa neće desiti.

“Moj lični utisak je da je samit u Berlinu doprineo tome da se ipak napravi mali korak ka onom što treba da se desi u budućnosti, a to je da se razgovori nastave, jer bez razgovora nećemo biti u mogućnosti da rešavamo probleme između dva naroda na KiM i u vezi sa položajem srpskog naroda u Pokrajini”, objasnio je Jevtić.

On je ocenio da je berlinski samit bio značajan u smislu da su izneti stavovi obe strane, bez obzira na to što su učesnici bili i predstavnici drugih zemalja Zapadnog Balkana, kao zbog toga što je postignuta neka vrsta dogovora da se nešto slično dogodi i u Parizu početkom jula.

Jevtić je izrazio optimizam da će se ipak dati šansa dijalogu, ali je ukazao na to da u tom smislu postoji velika prepreka, a to je taksa od 100 odsto na srpsku robu, koja pre bilo kakvog dijaloga mora da bude ukinuta.

“Do ukidanja taksi mora doći prosto radi nekog poverenja jer, kao što je to predsednik Aleksandar Vučić više puta naglasio, ne možete krenuti u trku, a da neko ima prednost od nekoliko stotina metara”, rekao je Jevtić.

On je dodao da misli da je vrlo mudra odluka predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da ne uvodi kontramere, jer to vrlo jasno stavlja do znanja da krivac u čitavoj situaciji nije Beograd, već Priština, i da pritisak treba da bude na Prištini.

Jevtić je istakao i da je, kada se sve uzme u obzir, život Srba na Kosmetu teži nego ranije, a da je, pored svih ostalih problema, odluka o taksi njihov položaj samo dodatno pogoršala.

Uoči izbora za predsednike opština na severu Kosova i Metohije, Dalibor Jevtić kaže da je Priština očekivala da će Srpska lista te izbore bojkotovati i da bi u tom slučaju neki drugi bili u prilici da rukovode tim opštinama.

“Mislim da smo ih sve negde iznenadili odlukom da ipak na tim izborima učestvujemo, a učešće na izborima i pobeda Srpske liste je značajna, u tom smislu da ćemo još jednom, po mom mišljenju, nedvosmisleno potvrditi veliku podršku naroda”, naglasio je Jevtić.

S druge strane, dodao je, biće sprečeno da opštinama na severu Pokrajine i bilo gde Srbi čine većinu, upravljaju oni koji to ni na koji način ne bi činili u interesu naroda i u koordinaciji i komunikaciji sa zvaničnim Beogradom.

“Iako se to dešava na severu KiM, značajno je i za nas koji živimo južno od Ibra, jer želimo da svuda gde Srbi žive postoji široko jedinstvo, a kad govorimo u političkom smislu, to jedinstvo je oličeno u Srpskoj listi”, rekao je Jevtić.

Potpredsednik Srpske liste kaže i da je najveći problem za Srbe u južnoj pokrajini nezaposlenost, što, ističe, nije problem od juče.

Taj problem, prema njegovim rečima, proizilazi iz činjenice da u srpskim sredinama, posebno južno od Ibra, nema velikih fabrika ili bilo čega što omogućava veliki broj radnih mesta.

“Mi u Štrpcu imamo, da tako kažem, rudnik zlata, a to je Ski centar Brezovica, i mislim da je naš interes da se politička situacija reši u pozitivnom smislu, kako bi se Ski centar razvio i omogućio mladim ljudim da nađu zaposlenje”, naveo je Jevtić.

On je dodao da je dosta urađeno na nekim drugim poljima, na primer u poljoprivredi, i da je to dosta pomoglo ljudima da na neki način prežive ova teška vremena, ali da, dugoročno gledano, rešenje mora biti u radnim mestima koja će omogućiti stabilan izvor finansija za svaku porodicu.

Jevtić je naglasio da bi, da nema podrške i pomoći Vlade Srbije, situacija bila još teža, ali da, bez obzira na sve, “Srbi koji žive na prostoru KiM odlučni su da ostanu i opstanu”.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još