Vulin: Velike sile pokazale da nisu spremne za kompromis

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je u Berlinu bilo evidentno da je Aleksandar Vučić jedini državnik na Balkanu, a da su velike sile pokazale da nisu spremne za kompromis, kao što nisu spremne da nama ponude bilo šta.

Za ostale državnike koji su bili na berlinskom sastanku kaže da predstavljaju određene grupe, određene zemlje, ali ne donose samostalne odluke.

“Rade i govore šta im se kaže, za njih i o njima odlučuju drugi, nekad zato što se bore za svoju vlast, za svoju slobodu, nekad za glavu a nekad jednostavno zato što ih niko ništa ne pita”, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je u Vranju sa Pokretom socijalista, čiji je lider, obeležio Praznik rada.

Srbija je, s druge strane, kako kaže, pokazala da je jedina zemlja koja ima samostalnu spoljnu politiku, da ima svoje interese i da ima predsednika koji je u stanju da se za interese bori i da hoće da se bori.

“Velike sile su pokazale da nisu spremne za kompromis, ali i da nisu spremne da nam ponude bilo šta. Velike sile nisu ponudile nikakvo rešenje osim možda toga da Srbija da svima šta god od nje traže i da ne dobije baš ništa za uzvrat. Na sreću Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku i jedina je država na Balkanu koja vodi samostalnu spoljnu politiku i zato smo mogli da izdržimo pritiske koji su vršeni na predsednika Vučića i državi Srbiji i u Berlinu”, naveo je ministar.

Kako je rekao, velike sile će morati da se opredele da li hoće rešenje ili hoće da rešenja nema.

“Ako hoće rešenje moraće da tragaju za kompromisom zajedno sa Srbijom. Ako neće rešenje onda je dovoljno da se ponašaju kao do sada, dovoljno je da Šiptarima opraštaju sve što rade, dovoljno je da se prave da ne vide ko uništava pregovarački proces i ko pravi destabilizaciju na prostoru Balkana”, zaključio je Vulin.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments