Otvoren Vaskršnji sajam vina u Kosovskoj Mitrovici

Vaskršnji sajam vina otvoren je danas u porti crkve Sveti Dimitrije u Kosovskoj Mitrovici.

Otvaranju prisustvuju zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević, predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić, potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je tom prilikom kazao da je ovo još jedna prilika kako bi građani prikazali, kako je rekao, postojanost, trajanje i put koji je jasno definisan u neraskidivoj vezi sa državom Srbijom.

“Ovo je izuzetna prilika da se treći dan po Vaskrsu okupimo u porti hrama Sv. Dimitrija, da još jednom iskažemo našu postojanost, trajanje i put kojim je jasno definisan u neraskidivoj vezi sa državom Srbijom a to potvrđuje i današnje prisustvo predstavnika Vlade Republike Srbije kao i predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Imajući u vidu da je ovo prvi sajam koji se održava u Kosovskoj Mitrovici, sajam na kojem se okupio veliki broj izlagača, ne samo sa prostora južne srpske pokrajina već i iz cele Srbije i Vojvodine. Ovo je prava prilika da se na jednom mestu pokažu kvaliteti i razlike između vinogradara i pospešuju mala i srednja preduzeća. Ovo je potvrda da će Srbija i dalje pomagati proizvođačima na razne načine kao što to čini i današnjeg dana.  U ime građana Kosmeta iskazujemo veliku zahvalnost sam predsednik Aleksandar Vučić, Vlada Republike Srbije kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić” istakao je Spirić.

Državni sekretar pri Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević je rekao da su vinari današnjom manifestacijom pokazali jedinstvo države Srbije.

“Zadovoljstvo mi je da danas mogu na ovoj svetoj srpskoj zemlji da vas pozdravim u ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije. Ponosan sam što na jednom mestu danas ovde izlažu vinari od Velike Hoče do Subotice, da naši vinari pokazuju jedinstvo države Srbije. U oblasti poljoprivrede vinogradarsko- vinarski sektor je u protekloj deceniji svakako najviše napredovao. Ministarstvo poljoprivrede pomaže njihov razvoj u okviru 77 vinogorja. Danas ovde imamo 6 oznaka zaštićenog geografskog porekla. Sa velikim ponosom mogu da kažem da u Velikoj Hoči imamo 2 oznake geografskog porekla „Vinica Petrović“ i „Vinica manastira Visoki Dečani“. Mi u Ministarsvu ćemo svakako i dalje nastojati da i u budućem periodu pomažemo ovakve manifestacije ali i razvoj vinogradarskog i vinarskog sektora” rekao je Stanojević.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev je istakao da je ovo prvi Vaskršnji sajam vina te da je to jedna simbolična i lepa pojava za ovaj grad.

“Prvi vaskršnji sajam vina koji organizujemo sa Udruženjem vinara i vinogradara orahovačkog vinogorja i Vinskim putevima Srbije. Ovo je jedna simbolična, lepa i efektna i za prazničnu i kišnu Kosovsku Mitrovicu vrlo masovna pojava. Današnji događaj je onaj na koji svi trebamo biti ponosni. Naše je da pobeđujemo ovakvim vrednostima dakle radom, trudom, pozitivnim duhom, da se okupljamo na Vaskrsu, koliko ko god može i ako je u mogućnosti i time da pokazujemo ono do čega nam je najviše stalo a to je normalan život, normalan rad, rad u miru, prosperitet, jedan život od sopstvenog rada, za šta je najbolji primer ova manifestacija” istakao je Kozarev.

Izloženi proizvodi nastali su pretežno u porodičnim vinarijama, proizvođača kako sa Kosova i Metohije, tako i iz ostalih krajeva centralne Srbije i Vojvodine.

Nenad Ratković, već godinama najprepoznatljiviji lik na vinskoj sceni u sremačkoj narodnjoj nošnji, kaže da je prvi put u Kosovskoj Mitrovici i da je zadovoljan povodom velikog interesovanja.

“Prvi put sam na Kosovu i veoma sam zadovoljan što sam došao. Ja sam član “Vinskih puteva” Srbija i zbog toga smo danas ovde, da malo proširimo tu priču kako bi ljudi saznali sta mi radimo i čime se bavimo. Ja sam poznat po “Bermetu” i zahvaljujuči njemu sam obišao ceo svet” rekao je Ratković.

Cilj organizovanja ove manifestacije je podsticanje plasmana proizvoda sa područja Kosova i Metohije na domećem ali i širem tržištu.

Organizator događaja je Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Opštinom Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još