Berlin: Počeo sastanak o Zapadnom Balkanu

Lideri Nemačke i Francuske, zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije, te visoke predstavnice EU sastali su se oko 18.00 časova iza zatvorenih vrata sedišta nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu.

Sastanak o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Merkelove i francuskog predsednika Emanuela Makrona, ima za cilj, prema ranijim najavama, pospešivanje saradnje na Zapadnom Balkanu, a pe svega – pronalaženje rešenja za izlazak iz ćorsokaka u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine. 

Osim predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, sastanku prisustvuju i lideri BiH, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i predstavnici privremenih institucija u Prištini.

Skupu, takođe, prisustvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, kao i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Marijan Šarec.

Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini Merkel i Makron.

Uoči sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu je razgovarao sa šeficom diplomatije EU Mogerini, a nakon sastanka preneo je novinarima da nema velika očekivanja od današnjeg samita, ali da, za razliku od onih koji tragaju za senzacijom i “ekskluzivitetom”, Srbija ne želi sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir. 

“Očekujem da razmenimo stavove, na ozbiljan i odgovoran način”, rekao je Vučić i najavio širi komentar posle samita.

“Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću da sačuvam za večeras. Ne želim da pravimo bilo kakav politički cirkus. Znam da ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta, ne bi li se napravio neki novi sukob. Mi nikakve sukobe ne želimo, želimo čuvanje i očuvanje stabilnosti, dugoročni i dugotrajni mir kao najbolje i početak rešavanja svih onih problema koji koče sve to”, rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini. 

Izvor: T a n j u g

Comments

Pročitaj još