U Gračanici održan Sajam obrazovanja

U Gračanici je danas održan četvrti Sajam obrazovanja, na kojem su predstavnici visokoškolskih ustanova sa prostora KiM predstavili svoje studijske programe budućim studentima sa ovog prostora.

Četvrti Sajam obrazovanja otvorio je predstavnik Univerziteta u Prištini, prorektor za nastavu prof. dr Jovan Bazić.

„Mladi ljudi koji danas biraju svoju profesiju obeležiće sredinu 21. veka, a od njihovog obrazovanja zavisiće kvalitet njihovog života, njihovih porodica, ali i života društva u celini. Zbog toga je velika odgovornost i težak zadatak izabrati odgovarajuću profesiju“, kazao je Bazić.

Sajmu je prisustvovao i predsednik Opština Gračanica Srđan Popović koji je, pozdravljajući buduće studente, istakao da ta lokalna samourava stalno radi na poboljšanju uslova za obrazovanje. Prisutni su bili i direktori opštinskih odeljenja.

„Za našu sredinu veoma je značajno da imamo obrazovane ljude, jer obrazovan čovek je stub svakog društava. Koliko budemo obrazovani ili učili, toliko ćemo biti sposobni da branimo naše interese i na kraju opstanemo ovde. Naša situacija je specifična i zato svima moram da čestitam na hrabrosti. Posebno moram da pohvalim sve profesore koji se trude da svoje znanje prenesu na učenike“, kazao je Popović.

Studijske programe i profile, danas je na Sajmu obrazovanja u Gračanici predstavilo deset fakulteta Univerziteta u Prištini: Poljoprivredni fakultet Lešak, koji od pre pet godina ima odeljenje i u Lapljem Selu, Pravni, Ekonomski, Filozofski, Medicinski, Učiteljski, Prirodno-matematički fakultet, Fakultet tehničkih nauka, umetnosti, sport i fizičko vaspitanje.

Na Sajmu obrazovanja predstavile su se i strukovne škole: Visoka ekonomska škola strukovnih studija Peć-Leposavić, koja istureno odeljenje ima i u Gračanici, Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zvečana, Visoka tehnička škola strukovnih studija Uroševac-Leposavić, a učešće na sajmu uzeli su i predstavnici Alfa BK Univerziteta.

Četvrti Sajam obrazovanja organizovao je Dom kulture Gračanica, uz podršku opštine Gračanica Univerziteta Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još