Petar Rakić: GODUM je srpski Gremi

GODUM nagrada je srpski Gremi, kaže ovogodišnji dobitnik ove nagrade za doprinos džezu, zabavnoj i rok muzici Petar Rakić, džez muzičar iz Kosovske Mitrovice.

„Najdraža nagrada u životu mi je Orden Svetog Save II reda. To je duhovna nagrada, a omiljena svetovna nagrada je upravo GODUM“ kaže Rakić gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice.

Posebno zadovoljstvo je kaže, to što je neko primetio to višedecenijsko zalaganje.

„Neko prati taj naš rad. Mitrovica ima tradiciju bilo koje muzike, posebno u džezu, roku, bluzu. Dokaz je 17. Džez i bluz festival North City. I pre toga deset godina organizovanja sešna, rok – festova, koncerata. Čim je toliko godina, tolika tradicija neko to primeti“ priča Rakić.

Rakić kaže da je prošle godine, nagradu za doprinos džez, rok i zabavnoj muzici dobio dirigent Bubiša Simić.

„I ako sam samo godinu dana nakon Bubiše tu nagradu dobio ja, onda je to zaista velika čast“ dodaje Rakić.

Podsetimo, pored Rakića, nagradu GODUM dobio je i muzički urednik Radio Kosovske Mitrovice Nenad Ilić, za uređivanje emisije posvećene evergrin muzici “Radio sećanja” koja se na našim talasima emituje svakog radnog dana u 16h.

Govoreći o predstojećem festivalu, Rakić kaže da je nažalost sve manje finansijskih ulaganja u kulturu.

Rakić, koji ujedno rukovodi crkvenim horom “Branislav Nušić” najavljuje i putovanje hora u Zeleniku, gde će saslužvati na Arhijerejskoj liturgiji  koju će služiti mitropolit Amfilohije, a povodom završetka živopisnih radova u tamošnjem hramu.

„Putuje jedan deo hora. Idemo na poziv sveštenika Dragana Pešikana. To je drugi dan Vaskrsa. Pored mitropolita, biće tamo vladike Atanasije i Metodije. Biće otvoren i novi Duhovni centar gde ćemo učestvovati u programu, a potom ćemo imati i koncert u Herceg Novom. Putuje nas četrdesetoro“ kaže Rakić i dodaje da će sam praznik Vaskrsenja Hristovog, hor ipak provesti kao i dosad u svom hramu Svetog Dimitrija gde će pevati na  ponoćnoj i jutarnjoj liturgiji.

Izvor: Radio Kosovska MItrovica

Comments

Pročitaj još