Danas nastavak sednice, zasad bez potvrde kandidata Srpske liste

Sednica izborne komisije prekinuta je juče kada je trebalo da se glasa o srpskim kandidatima, a njen nastavak najavljen je za danas.

Pokret Samoopredeljenje u Centralnoj izbornoj komisiji, insistiraće da se o kandidatima Srpske liste izjasni Ustavni sud, zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci ponovo kandiduju za iste pozicije i zato što najavljuju ponovne ostavke ako budu izabrani.

Na poslednjoj sednici, predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji rekao je da su primedbe članova pokreta Samoopredeljenje političke i da liče na političku kampanju.

“Oni se obraćaju Kosovu kao Kosovu i Metohiji. Tražimo dokaze da se Srpska lista distancira od svojih kandidata i uticaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ponovno kandidovanje trebalo bi da bude neprihvatljivo i da Srpska lista predloži druge kandidate, čime bi se pokazalo da ovi izbori nisu farsa”, rekao je Adnan Rustemi iz pokreta “Samoopredeljenje”.

Predstavnik Srpske liste Stevan Veselinović istakao je da su napadi, politički animoziteti, potvrdili pravilo da je na Kosovu najbolje steći političke poene napadima na srpsku zajednicu i njene predstavnike.

Vanredni izbori za predsednike opština 19. maja 

Predstavnici i drugih stranaka u Centralnoj izbornoj komisiji, poput Fljoriana Dušija iz Demokratskog saveza, ustanovili su da pravno gledano nema problema koji bi onemogućili prihvatanje i potvrđivanje kandidata koji su prethodno prošli proveru Kancelarije za registraciju.

Centralna izborna komisija prethodno je prihvatila i potvrdila kandidate Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje. Da se izborni proces razvija dalje, potrebno je odobriti kandidate Srpske liste.

Dva člana iz pokreta Samoopredeljenje najavila su da će biti uzdržana, čime neće biti ispunjen zakonski osnov da osam članova potvrdi kandidaturu.

Očekuje se, ako sertifikacija kandidata Srpske liste bude blokirana, da će Srpska lista podneti žalbu, o kojoj treba da se izjasni Panel za predstavke i žalbe. To je viša instanca odlučivanja, posle odluke Centralne izborne komisije.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine zakani su za 19. maj.

Izvor RTS

Comments