CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste

Centralna izborna komisija potvrdila je kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ne i predstavnika Srpske liste.

Članovi izborne komisije iz pokreta Samoopredeljenje bili su uzdržani tokom glasanja i onemogućili u ovom krugu odlučivanja prihvatanje kandidata Srpske liste.

Za potvrđivanje kandidata potrebno je osam od 11 glasova članova Centralne izborne komisije, koja, međutim, trenutno ima devet imenovanih članova.

Članovi izborne komisije iz Samoopredeljenja traže da se srpski kandidati Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić zamene, zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci, ponovo kandiduju za iste pozicije i zato što se najavljuju njihove ponovne ostavke ako budu izabrani.

Predstavnici Samoopredeljenja će insistirati da se o kandidatima Srpske liste izjasni Ustavni sud.

Sada se očekuje da će Srpska lista podneti žalbu, o kojoj treba da se izjasni Panel za predstavke i žalbe.

To je viša instanca odlučivanja, posle odluke Centralne izborne komisije.

Član Srpske liste Stevan Veselinović kazao je da je učinjen presedan pre svega zato što se u materijalu za potvrđivanje kandidatura nalazi i kopija ostavke gradonačelnika sa severa.

„To se uzima kao neki osnov da se ospori nečija kandidatura a mislim da stvarno nema nikakve veze sa izborima“, kazao je Veselinović.

„Pozivamo se na demokratiju u svim poveljama koje su juče bile napomenute, a samim tim što ne želimo da potvrdimo ove kandidate iz čistih političkog razloga, tu se ruši osnov demokratskog prava a to je da se bude biran, ili da se bira… Ja zaista drugačije ne mogu da tumačim sve ovo kao još jedan brutalan napad na srpsku zajednicu, na Srpsku listu koja predstavlja tu zajednicu, jer je jedina politička organizacija koja predstavlja srpski narod je Srpska lista, a dokaz je da se jedino ona javila za te izbore. Ja zaista ne znam kako će se sprovesti ovi izbori bez učešća srpske zajednice“, kazao je Veselinović

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine zakazani su za 19. maj.

Izvor: RTS, RSE

Comments