Danas su Cveti

Dok katolici i protestanti danas proslavljaju Uskrs, pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Cveti, dan kada je Isus Hrist sa svojim učenicima svečano ušao u Jerusalim, jašući na magarcu. Oni će Vaskrs proslaviti sledeće nedelje.

Cveti se svake godine proslavljaju nedelju dana pred Vaskrs. Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji je vaskrsao Lazara. Lazara su izašli da dočekaju sa palminim grančicama i cvećem, a po predanju, najradosnija su bila deca, zato se Cveti danas često nazivaju i dečjim praznikom.

„Blagosloven onaj koji ide u ime Gospodnje“ – narod je tada povikao Lazaru.

Po narodnom običaju, do danas je ostala sačuvana tradicija da se za Cvete dan ranije beru biljke, pre svega kopriva, grančice vrbe i drena, cveće, stavlja se u vodu, i ukućani se ujutru umivaju tom vodom, kako bi bili lepi i zdravi. U nekim krajevima Srbije u ovu vodu se ostavlja čak i prvo farbano vaskršnje jaje.

I širom crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, za Cvete se okupljaju vernici. Od ponedeljka se ulazi se u poslednju nedelju posta, a pred sam Vaskrs, kada će se vernici pozdraviti sa „Hristos vaskrese“ i „Zaista vaskrese“.

Izvor:KoSSev

Comments

Pročitaj još