Ambasadorka Popa: Rumunija ostaje snažno uz Srbiju

Novi Sad, 21. marta 2019. - Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa govorila je o prirotetima predsedavanja Rumunije Evropskoj uniji. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

BEOGRAD – 

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Oana Kristina Popa izrazila je uverenje da će Srbija iskoristiti priliku da ubrza pregovore o pristupanju tokom predsedavanja Rumunije EU.

“Čvrsto verujem da je činjenica da je EU u 2018. godini potvrdila evropsku perspektivu regiona zapadnog Balkana stvorila jedinstvenu priliku koju će, verujem, Srbija iskoristiti da ubrza pregovore o pristupanju u toku (sadašneg) mandata rumunskog presedavanja Savetu EU”, rekla je Popa za današnje “Večernje novosti”.

Kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, ambasadorka kaže da Rumunija ostaje posvećena jačanju stabilnosti i prosperiteta u celom regionu kroz instrumente i politike koje je EU stavila na raspolaganje, a u tom kontekstu naravno da želi da bude svedok uspešnih rešenja koja potvrđuju ostvarenje ovih ciljeva.

“Glavni akteri po tom pitanju ostaju Beograd i Priština, i oni će biti činioci koji će odlučivati kada i kako će se ovaj proces normalizacije odnosa razvijati”, istakla je Popa.

Ona je ocenila da su se odnosi Srbije i Rumunije uvek odvjiali u dobrosusedskim uslovima u duhu poverenja i prijateljstva, u okviru prekogranične saradnje, zajedničkih bilateralnih, regionalnih ciljeva i u odnosima sa EU.

Rumunija i Srbija obeležavaju 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ambasadorka Popa ocenjuje da postoji visok potencijal i za ekonomsku saradnju.

“Rumunske kompanije su prisutne na srpskim tržištima. Ukupna trgovinska razmena u 2018. godini dostigla je milijaradu i po evra, a održavanje trenda rasta trgovine i investicija ukazuje na to da za njihov potencijal nije iscrpljen”, zaključila je ambasadroka Rumunije.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još