• Početna>
  • Vesti>

Sveti Arhangeli: Prvo monašenje nakon pogroma 2004. godine

U manastiru Svetih Arhangela obavljeno prvo monašenje posle  2004. godine kada je ovaj manastir potpuno uništen. 

U prisustvu nekoliko desetina vernika episkop raško-prizrenski Teodosije zamonašio je iskušenika Ratka Mićovića koji je dobio monaško ime Vasilije.

Episkop Teodosije je u besedi istakao da je Manastir prošao kroz veliko stradanje, ali da se obnavlja i da je monah Vasilije ovde našao svoj put ka spasenju. 

, Sa obnovom ove svetinje, sa obnovom ovoga bratstva, Bogoslovije u Prizrenu,  života na Kosovu i Metohiji mi stojimo pred  Gospodom. Gospod će nas osnažiti i ohrabriti, jer molitve Svetih su sa nama.“, rekao je episkop Teodosije koji je preneo pozdrave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, koji su poslali iskušenika Ratka na Kosovo.

Novi monah Vasilije dobio je ime po Svetom Vasiliju Pećkom koji je postradao u vreme ropstva pod Turcima i kog je srpska pravoslavna crkva prošle godine, zajedno sa kosovskim mučenicima Grigorijem Pećkim i devojčicom Bosiljkom iz Pasjana, upisala u diptihe svetih.

Iguman Manastira Svetih Arhangela Mihailo Tošić priredio je monašku trpezu za sve goste u manastiru i zahvalio episkopu Teodosiju i svima koji podržavaju obnovu Svetih Arhangela.

Novi monah Vasilije zamonašen je uoči Lazareve Subote, prazniku kom je posvećena mala kapela u Manastiru.

U proteklom periodu započeta je i obustavljena obnova crkve Svetog Nikole.

Njenim završetkom stvorili bi se uslovi za potpunu obnovu ove značajne svetinje.

Izvor RadioKontaktPlus

Comments

Pročitaj još