• Početna>
  • Vesti>

Hodžaj: U Berlinu neće biti sporazuma, tražimo izvinjenje Beograda

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je da će na samitu u Berlinu biti multilateralnih sastanaka i da se ne očekuje dogovor Beograda i Prištine.

“Ovo je multilateralni sastanak koji organizuju Nemci i Francuzi. Na takvim multilateralnim sastancima ne očekujte da ćete imati sporazum, jer se to nikada ne dešava”, rekao je Enver Hodžaj na konferenciji za medije u Prištini.

Prema njegovim rečima, “glavni fokus će biti dijalog između Kosova i Srbije, ali epilog neće biti postizanja sporazuma.”

“Sastanak je multilateralan, možda budu postojale poruke, datumi, predlozi, ali ne i sporazum”, objasnio je Hodžaj koji je javnosti govorio i o pravnoj inicijativi kosovske vlade za zakonsko rešenje protiv poricanja ratnih zločina.

Naveo je da je moralni cilj inicijative da se zaštiti dostojanstvo žrtava, porodica i društva uopšte.

“Svrha pravne inicijative je, pre svega, moralna, jer vredi štititi dostojanstvo žrtava, porodica i društva kao takvog”, rekao je Hodžaj.

Preneo je da se ovim pitanjem bavi i platforma kosovske vlade i skupštine za dijalog sa Beogradom.

“Platforma je naša pozicija, a pitanje pomirenja i traženja izvinjenja trebalo bi da bude naš stalni zahtev na stolu”, smatra Hodžaj.

Pod političkom normalizacijom i pomirenjem podrazumeva uzajamno priznavanje, članstvo Kosova u UN, što su za Hodžaja “temelji koji mogu dovesti dva društva i dva naroda do pomirenja”.

“Zahtev za izvinjenje mora da ostane na stolu i to su pitanja koja proizlaze iz mandata društva”, tvrdi Hodžaj.

“Ne treba da zaboravimo koliko je Srbija bila žestoka na Kosovu. Ali u svetu postoje situacije koje su veoma komplikovane. Politička normalizacija mora prethoditi društvenoj normalizaciji”, dodao je Hodžaj.

“Ono što se desilo pre 20 godina nikada i niko ne bi trebalo da zaboravi na Kosovu. A ako se to dogodi, moraće da bude procesuiran”, zaključio je Hodžaj.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još