• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Neće biti bilateralnog susreta Vučića sa predstavnicima Prištine u Berlinu

Na predstojećem susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednicima Nemačke i Francuske, Angelom Merkel i Manuelom Makronom, u Berlinu, na kome će biti prisutni i predstavnici Kosova, neće biti bilateralanog susret predsednika Vučića sa delegacijom Kosova, tvrdi Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju i potrpredsednik SNS.

“Biće to susret predstavnika država, a mi kažemo i teritorija, a u neformalnijem delu susreta, za večerom, biće razgovora i o temama kao što je Prespanski sporazum ili rešavanje kosovskog problema, ali plenarnog susreta predsednika Vučića sa predstavnicima Prištine neće biti, jer je predsednik bio jasan da nema nastavka razgovora sa Prištinom dok se ne ukinu takse na srpsku robu”, izjavio je Đurić u emisiji “Pravi ugao” RTV-a.

Na pitanje šta ako takav susret bude ponuđen “za stolom” Đurić je odgovorio da je Vučić bio jasan i da nema nastavka dijaloga bez ukidanja taksi.

Đurić tvrdi da podrška Beograda Srpskoj listi da učestvuje na lokalnim izborima u četiri opštine severnog Kosova ne znači ustupak Prištini i početak otopljavanja odnosa.

Otopljavanje odnosa je moguće samo kada prestanu pritisci prema Srbima, a Srpska lista učestvuje na izborima da lokalnu vlast u srpskim opštinama ne bi preuzeli Albanci ili njihovi saradnici, a oni nakon izbora opet mogu da zamrznu svoje funkcije, rekao je Đurić.

Ocenjujući da je za Srbiju ogromna stvar što predsednik Vučić ima priliku da uskoro ima susrete sa predsednicima Kine i Rusije, a potom i sa Makronom i Merkelovom, Đurić kaže da Vučić čini pravu stvar, da se treba posavetovati sa prijateljima, ali da je na ogoljene pritiske da Srbija prizna nezavisnost Kosova, odavde već poslata nedvosmislena poruka da se grdno vara svako ko misli da Srbiju može da natera na to.

Na pitanja šta je kompromis, šta je minimum, odnosno optimum na koji bi Srbija pristala u nastavku pregovora, Đurić odgovara da je “optimum ono što možemo postići kroz dijalog”, a da će se građani izjasniti o tome onda “kada imaju o čemu da se izjasne”.

On smatra da ideja o “dvostrukom suverenitetu” na severu Kosova ne znači podelu, da on ne zna šta to znači, da nama to niko nije predložio niti pomenuo i misli da o tome u Berlinu neće biti reči.

Na molbu da prokomentariše ocenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je sastanak u Berlinu “kontroverzan” i da se održava bez znanja i učešća Brisela, (Federike Mogerini) i pitanje da li to znači da je “razgovor izašao iz koloseka”, Đurić odgovara da “razgovora nema” i da neko mora da natera Prištinu da počne racionalno da se ponaša, jer je “zamrznuti konflikt mač nad glavom svima nama”.

A ko će mene da zaštiti?

O svojim optužbama na račun Rade Trajković, predsednice Evropskog pokreta za Kosovo i Metohiju, Đurić tvrdi da su branioci Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, uhapšenih zbog ubistva Olivera Ivanovića, naveli da se prištinski tužilac Sulj Hodža u svom nalogu za hapšenje pomenute dvojice pozvao na svedočenje Rade Trajković.

Na opasku novinara da Rada Trajković negira da je svedok i da joj je zbog njegovih prozivki ugrožena bezbednost, Đurić je odgovorio da Trajković svakodnevno, bez ikakvih dokaza, proziva Milana Radojičića i svoju državu za ubistvo Olivera Ivanovića i da je to sramotno.

“A ko će mene da zaštiti od pretnji smrti koje sam dobio u prethodnih 24 časa ?”, rekao je Đurić, navodeći da se “sedam godina bori za Kosovo i Metohiju iako tamo nije rođen”.

Izvor:RTV

Comments

Pročitaj još