Tači: Vučić je težak pregovarač

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je veoma težak pregovarač, rekao je u intervjuu za britanski “Indipendent” predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Prema pisanju “Idipendenta” Zapad je pozvao bivše protivnike, Srbiju i Kosovo, da stave tačku na sukobe iz prošlosti i nastave pregovore a prema pisanju britanskog lista nova runda pregovora se očekuje u bliskoj budućnosti.

“Vučić je veoma teška osoba za pregovore, da imate dijalog sa njim”, rekao je Tači ali i dodao da niti je on birao Vučića za pregovarača niti on njega, nego je to realnost.

Tači kaže i da se Vučić dosta promenio od kada se prvi put pojavio u politici.

“Režim kome je nekada pripadao bio je zao, režim koji je naneo mnogo štete ne samo Kosovu, Bosni i Hrvatskoj, već i samoj Srbiji”, rekao je Tači.

“Indipendent”, međutim, primećuje da se Tači takođe suočava sa sopstvenim problemima jer Specijalni sud, osnovan 2017. godine u Hagu istražuje navode da su on i pripadnici takozvane OVK počinili ratne zločine.

“Nećemo bežati, nećemo se stideti, suočićemo se sa tim. Lično sam ponosan što sam bio jedan od lidera OVK. Uvek će biti glasova koji će pokušavati da ocrne ili optuže Kosovo, bace ljagu na Kosovo i mene lično. Verujem u pravdu. Ono što ne bi trebalo da dozvolimo da se desi jeste da se istorija ponovo napiše “, smatra Tači.

Istovremeno Tači optužuje međunarodnu zajednicu za duple standarde jer, kako kaže, nije bilo suđenja, podizanja optužnica za genocid koje je navodno Srbija počinila na Kosovu.

Ipak, konstatuje britanski list, Tači je svestan tereta istorije na Balkanu.

“Najveća prepreka je prošlost. Međutim ako pogledamo šire region, posebno nakon nedavnog sporazuma između Makedonije i Grčke, glavno pitanje je sada na Kosovu i Srbiju, da postignemo mirovni sporazum. Na kraju krajeva, dijalog nema alternative. To je jedino rešenje”, smatra Tači.

Predsednik privremenih kosovskih institucija smatra da oni koji su se borili u ratu treba da razmišljaju o mirnoj budućnosti za naredne generacije, što je važno i za Evropu.

Izvor RTS

Comments