• Početna>
  • Vesti>

Mekalister: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine zajednički cilj EU

Očekujem da sastanak u Berlinu 29. aprila doprinese nastavku dijaloga Beograda i Prištine, što je zajednički cilj Evropske unije, kaže izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

On navodi da će visoka predstavnica EU Federika Mogerini nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, a da će sastanak u Berlinu biti doprinos nastavku razgovora i podrška ”dobrom i napornom radu” šefice EU diplomatije i njenog tima u Briselu.

Na pitanje o mogućem nemačkom predlogu o ”specijalnom statusu za Sever Kosova” ili tzv. ”duplom suverenitetu”, predsedavajući Spoljnopolitričkim odborom EP i blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel, kaže da pozdravlja zajedničku inicijativu Berlina i Pariza da ”sagovornike dovedu za isti sto”, a da za detalje treba sačakati sastanak u Berlinu.

– ”Svi znamo, ne samo u Briselu, već i u Berlinu i Parizu, da nam je interes da Zapadni Balkan nastavi evrointegracionim putem. Znamo kako je važna politička i ekonomska stabilnost regiona jer održiva stabinost Balkana je od dobrobiti za ceo kontinent – kaže Mekalister.

Upitan da li u cilju nastavka dijaloga Beograd može biti suočen sa idejom o daljim razgovorima bez ukidanja taksi, Mekalister ocenjuje da je odluka vlasti u Prištini da uvede tarife od 100 procenata na robu iz Srbije i BiH u ovome trenutku ”glavna prepreka”.

– ”EU, SAD i drugi partneri Kosova oduvek su bili jasni u zahtevu da ova odluka mora biti povučena” – ponavlja on.

Rekao je i da će berlinskom sastanku pored lidera zapadnoblakanse šestorke prisustvovati i zvaničnici Hrvatske, Slovenije, Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove s ciljem da još jednom pokažu ”jasnu posvećenost Berlina i Pariza Zapadnom Balkanu”.

– ”Uveren sam da će svi sagovornici iskoristiti ovu priliku da razgovaraju o opštoj situaciji u regionu, političkoj i ekonomskoj stabilnosti Zapadnog Balkan, ali i o konkretnim pitanjima kao što su medjusobna infrastrukturna povezanost što je prioritet nemačke agende” – zaključuje Mekalister.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još