• Početna>
  • Vesti>

Han za WP: Moglo bi razgraničenje; Dačić za Blic: Prvo takse

Beograd, 16. decembra 2018. - Predsednik SPS Ivica Dacic na desetoj konferenciji gradske organizacije SPS Beograd u susret redovnom stranackom Kongresu. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Beograd — Komentarišući izjavu komesara za proširenje Johanesa Hana da bi razmena teritorija mogla da bude deo sporazuma Beograda i Prištine, Dačić oprezan.

Šef srpske diplomatije je za “Blic” izjavio da treba sačekati da Priština načini prvi potez. “Prvo neka reše takse pa onda da vidimo dalje. Sačekajmo i da vidimo šta će biti u Berlinu 29. aprila”, kazao je Dačić.

Han je pre dva dana u intervjuu Vašington postu rekao da bi razmena teritorija mogla biti deo obavezujućeg sporazuma i naglasio pri tome da je jedini uslov za EU da svaki sporazum doprinese miru i stabilnosti regiona.

Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Han je rekao da bi pravno obavezujući sporazum dve strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da “jedan od ključnih lemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava”.

Suzanu Grubješić, generalnu sekretarku Evropskog pokreta u Srbiji izjava Hana ne iznenađuje, jer se, objašnjava, u nedostatku drugih rešenja i s obzirom da se dijalog našao u ćorsokaku, krenulo u potragu za drugim rešenjima.

Ona u izjavi za “Blic” kaže da ne očekuje da će sastanak u Berlinu doneti rešenje, ali njena su očekivanja da se odblokira dijalog i ukinu prištinske takse. “Činjenica je da bi sadašnja garnitura želela da se dođe do sporazuma, ali šta će i kako će biti, to niko ne moće sa sigurnošću da kaže”, rekla je Grubješićeva.

Direktor Cetra za regionalizam smatra da je izjavu Hana “pogurala Amerika”, jer, kako navodi, predugo se EU bavila bez uspeha pitanjem i, nakon što se umešala Amerika, sada, kaže, pokušava da pohvata konce.

“Pokrenuli su to pitanje kad je vladajuća garnitura već na isteku roka trajanja, iako je obećano da će se pitanje rešiti do kraja mandata”, podsetio je Popov.

Izvor Blic/B92

Comments

Pročitaj još