“Spremna sam na saradnju sa svim gradonačelnicima”

Novoimenovana ministarka za administraciju lokalne samouprave Adrijana Hodžić, izjavila je da je spremna na saradnju sa svim gradonačelnicima 38 opština na Kosovu, bez obzira kojoj zajednici ili kojoj političkoj partiji pripadaju.

U razgovoru za Radio Kosovo 2, Hodžićeva kaže da je njeno imenovanje povezano isključivo sa njenom ekspertizom na temu lokalne samouprave, i da je zadatak ministarstva da podrži sve lokalne samouprave na nivou Kosova.

„Cilj je da se svim našim snagama, bilo kroz zakonske sisteme ili kroz budžetski plan, podrže opštine a sa ciljem poboljšanja kvaliteta i efikasnosti pružanja usluga građanima“, kazala je Hodžić.

„Ja nikada nisam učestvovala u političkim procesima i ne umem da se bavim visokom politikom. Kada govorimo o tehničkim problemima, tehničkim stvarima, tu sam da svom snagom pomognem onoliko koliko mogu“, dodala je ona.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj imenovo je Adrijanu Hodžic za ministarku administracije lokalne samouprave 12. aprila ove godine, a nakon što je sa te pozicije smenjen Ivan Todosijević iz Srpske liste. Do njegove smene je došlo pošto je na jednom događaju povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja u Zvečanu izjavio da je “masakr u Račku bio izmišljotina”.

Hodžićeva je vodila administraciju u opštini Severna Mitrovica, a pre toga je bila šefica Administrativne kancelarije kosovske vlade u tom delu grada. Bila je deo pripremnog tima za formiranje kosovske opštine Severna Mitrovica. Tokom lokalnih izbora 2013. bila je samostalni kandidat za gradonačelnicu Severne Mitrovice, a kaže da je nestranačka ličnost.

Haradinaj je pre svega kazao, da se ona „ističe svojom predanošću za dobrobit svih građana Kosova“, i da je „njen doprinos stvaranju mostova komunikacije i poverenja između zajednica na Kosovu široko poznat“.

Nakon njenog imenovanja usledile su i pojedine reakcije, i pozitivne i negativne, kako iz albanske, tako i iz bošnjačke zajednice. Kritike su se uglavnom odnosile na njenu saradnju sa Srpskom listom, a na šta Hodžićeva potvr]uje da je ta saradnja postojala i da je na neki način bila nametnuta upravo “zato što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, bio iz Srpske liste”.

Iz vladajuće Demokratske partije Kosova, ogranak u Severnoj Mitrovici, rekli su da je Hodžićeva podržavala Srpsku listu i da je „zajedno sa njima radila na ometanju povratka Albanaca na svoju imovinu i izgradnji zapaljenih kuća“.

„Ovim imenovanjem samo je načinjena šteta Mitrovici i Kosovu“, dodali su.

A unutar bošnjačke zajednice stavovi o imenovanju Hodžićeve su podeljeni. Podeljeni su i unutar same koalicije Vakat.

Nedžad Ugljanin iz Bošnjačke mahale u Severnoj Mitrovici, inače jedan od predstavnika Bošnjaka u tom delu grada ispred koalicije Bošnjak, kaže da je bio iznenađen njenim imenovanjem.

„Ona je imenovana individualno, jeste kao Bošnjakinja ali ne predstavljajući Bošnjake. Mi smatramo da je imenovana tajnim izborom ispred Srpske liste. I tokom izbornog procesa učestvovala je na njihovim skupovima i pozivala Bošnjake da glasaju za Srpsku listu“, kaže Ugljanin. 

Ćerim Bajrami, zamenik ministra za dijasporu iz koalicije Vakat, kaže da njeno imenovanje nije pitanje bošnjačke zajednice, jer na to mesto nije postavljena kao Bošnjakinja ili u ime Bošnjaka.

„Nije do kraja jasno u kom je svojstvu imenovana. To što je Bošnjakinja ne mora da znači da ne može da bude i na Srpskoj ili na nekoj albanskoj listi“, kaže Bajrami.

Usmen Baldži, zamenik ministra ekonomskog razvoja takođe iz koalicije Vakat pak kaže da mu „prija što je na to mesto postavljena Bošnjakinja“, a pre svega ističe njeno profesionalno angažovanje na ranijim zadacima koje je obavljala.

„Nakon decentralizacije na Kosovu bila je jedan od direktora koja je sprovodila kosovske zakone u Severnoj Mitrovici, ili bolje, implementirala je priču o decentralizovanoj opštini Severna Mitrovica. Nadam se da ćemo sarađivati dobro, jer na severu žive pripadnici moje bošnjačke zajednice. Verujem da će Adrijana Hodžić pomoći i bošnjačkoj zajednici na severu Kosova, pre svega i u otvaranju nastave na bosanskom jeziku, pogotovo u Rvatskoj, opštini Leposavić. To će biti moje hvala njoj“, kazao je Baldži.

Poslanica Skupštine Kosova i predsednica NDS-a, Emilija Redzepi sa velikim zadovoljstvom naglašava da je sre’na sto je na tu poziciju izabrana upravo Adrijana Hodžić, jer je ipak, kako kaže, reč o Bošnjakinji, koja će inače „dobro i profesionalno vršiti ministarsku dužnost“.

„Ja u potpunosti podržavam imenovanje Adrijane Hodžić. Bolje je na toj funkciji da bude jedan Bošnjak nego bilo ko drugi. A s obzirom da je Adrijana jedan profesionalac i ima dugogodišnje profesionalno iskustvo sa svim nacijama koje žive u jako teškom periodu, uspostavljajući komunikaciju sa svima i uspostavljajući odnose sa svima… Tako da smatram da sa velikim životnim iskustvom, sa radom koga ona ima iza sebe i sa profesionalnošću, zaslužuje da bude na toj poziciji“, kaže Redžepi.

Ministarka za administraciju lokalne samouprave Adrijana Hodžić naglašava, da dok je obavljala ranije zadatke u opštini Severna Mitrovica, sarađivala je sa gradonačelnikom, koji je ujedno i predsednik Srpske Liste, Goranom Rakićem. Sada kao ministarka, kaže da će sarađivati sa ostalim gradonačelnicima koji su iz raznih političkih subjekata. Naglašava da ne sarađuje sa političkim partijama, već sa gradonačelnicima koje je birao narod.

„Ne razumem zašto se to uopšte može nazvati optužbom ta saradnja sa gradonačelnikom Rakićem. Ustvari, zajedničkom saradnjom, uz podršku gradonačelnika Rakića sve zajednice u opštini Severna Mitrovica bile su maksimalno ispoštovane. Mi smo jedne godine imali na raspolaganju budžet preko kojeg smo mogli da podržimo 15 porodica koje žive u opštini Severna Mitrovica. Projekat je bio da se poprave uslovi života u njihovim kućama ili stambenim jedinicama. Mi smo napravili odabir gde je podržano pet bošnjačkih porodica, pet albanskih porodica i pet porodica iz srpske zajednice“, navela je ona.

„To je jasan podatak, da je naš cilj bio da podržimo suživot konkretno“, zaključila je Hodžićeva.

Izvor: Radio Kosovo 2

Comments

Pročitaj još