• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Irinej sinoć u Visokim Dečanima, danas obilazi Orahovac,Veliku Hoču i Prizren

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej od juče boravi na Kosovu i Metohiji.

Posle dana provedenog sa vernicima u Pećkoj Patrijaršiji i Peći, stigao je sinoć u Visoke Dečane.

Patrijarha srpskog u Visokim Dečanima dočekali su Episkop raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira arhimandrit Sava Janjić sa bratstvom, prenela je TV Hram.

Irineja je dočekao i pozdravio ne mali broj vernika ali i turisti iz Japana, koji su patrijarhu srpskom ukazali veliko poštovanje oduševljeni ovim neočekivanim susretom.

 Patrijarh se poklonio moštima kralja Stefana Dečanskog, prošetao manastirskom portom, razgovarao sa bratstvom manastira Visoki Dečani, a potom prisustvovao večernjoj službi.

Drugog dana posete Kosovu i Metohiji, patrijarh Irinej služi liturgiju u crkvi Presvete Bogorodice u Orahovcu, gde ga je dočekalo stotinak vernika. Nakon liturgije i posete Orahovcu, patrijarh Irinej obići će i Veliku Hoču i manastir Zočište. U drugom delu dana nastavlja put Prizrena gde će obići naše svetinje- Svete Arhangele i Bogorodicu Ljevišku.
Boravak u Orahovcu obezbeđuju pripadnici kosovske i specijalne policije.

Posetu Kosmetu patrijarh Irinej juče je započeo obilaskom Pećke patrijaršije, gde je služio liturgiju sa sveštenstvom raško -prizrenske eparhije, dečanskim monasima i sestrinstvom Pećke patrijaršije, nakon čega je poručio da je čast biti na Kosovu i Metohiji i da su Srbi koji žive u ovom delu Kosova i Metohije svoji na svome, kao što je i on u Pećkoj patrijaršiji svoj na svome, i pozvao na opstanak i ostanak srpskog naroda.

Tokom četvorodnevne posete patrijarh SPC Irinej obići će srpska mesta, crkve i manastire na Kosovu i Metohiji.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još