O”Konel: Dijalog moguć, ali takse odmažu

Britanski ambasador u Prištini Rori O”Konel izjavio je da očekuje da Priština ukine takse na srpsku robu kako bi dijalog s Beogradom mogao da bude nastavljen.

Britanski diplomata je u emisiji “Razgovor na RTK2” u četvrtak uveče rekao da je za normalizaciju odnosa obema stranama potrebna strategija, a taksa, kako kaže, tome odmaže.

On je istakao i da je Briselski dijalog važan, jer dokazuje da Beograd i Priština mogu razgovorom da rešavaju međusobne probleme.

“Pokazali smo da je dijalog moguć, kao i sporazumi, ali je sada vreme za teška pitanja”, rekao je O’Konel, dodajući da očekuje da Priština ukine taksu kako bi proces bio nastavljen.

“Kosovo ima tim za dijalog i platformu i vreme je da se krene s tim. Taksa nanosi štetu potrošačima, nekim kompanijama u Srbiji, ali najviše štete odnosima“, rekao je O’Konel i istakao da smatra da će se to uskoro promeniti.

On tvrdi da bi dve strane trebalo da budu spremne za dijalog i da bi dogovor trebalo da bude transparentan.

“Građani treba da znaju o čemu se razgovara, naročito da se čuje glas Srba, da vidimo šta oni žele. Moja Vlada nije zaintersovana za rešenja i dogovore koji će pogoršati živote ljudi“, istakao je O’Konel.

Smatra da nije lako postići sporazum, jer da je lako, on bi već bio potpisan.

“Situacija nije dobra ni za Srbiju ni za Kosovo, ali želimo da krenemo napred. U tome su važne dve stvari, uzajamno poštovanje, da se ljudi slobodno kreću preko granice, jer je trenutni ciklus akcije i reakcije zabrinjavajući i vraća nas korak unazad, podiže tenzije i s tim treba da se prestane. Potreban nam je sporazum na evropskim principima, kojim će biti ispoštovana ljudska prava i mislim da ima prostora da se o tome diskutuje, a ne da se bavimo granicama“, rekao je O’Konel.

Izvor,Foto: RTK 2

Comments

Pročitaj još