• Početna>
  • Vesti>

Simić: Cilj je da očuvamo veze između centralne Srbije i Srba na KiM

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je, gostujući u informativnoj emisiji “Dan” na TV Most, rekao da odluka da Srpska lista izađe na izbore u opštinama na severu Kosova i Metohije, koje je raspisao Hašim Tači, ima jasan cilj da spreči mogućnost da neka lista koju bi ubacili Albanci osvoji  vlast u opštinama sa srpskom većinom.

„Srpska lista nije donela odluku kako učestvovati na izborima, već kako zaštititi opštine na severu Kosova i Metohije, da na vlast u tim opštinama ne dođu Albanci, pošto vidimo da je partija Hašima Tačija i Kadrija Veseljija već promovisala svoje kandidate za gradonačelnike, ali i da na čelo ne dođu oni koji su marionete u rukama Prištine, koji bi ispunjavali sve njihove naloge, kao što rade neki privatni Srbi. Naš cilj je da nastavimo sa očuvanjem veze između  centarlne Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, ali istovremeno i da zaštitimo naš narod koji ovde živi, kako bi omogućili da sutra, kada se budu vodili pregovori u Briselu, imamo bolju pregovaračku poziciju, kako bi se što pravičnije rešenje našlo u tim pregovorima, ako do njih i dođe“, ističe Simić.

On kaže da nikada nije bilo lako braniti srpske interese i život na prostoru Kosova i Metohije , pa nije ni danas. 

“Odgovor Prištine na naše jedinstvo nije mogao da postoji. Oni jednostavno za jedinstvo koje je uspostavljeno formiranjem Srpske liste, za koju je srpski narod na KiM dao više od 90 odsto glasova na poslednjim izborima, nisu imali odgovor. Iako je Priština pokušala na različite načine, čak i sa nekim opozicionim liderima u Beogradu, da ugrozi rejting, ali pre svega poštovanje koje predstavnici Srpske liste, od predsednika Gorana Rakića , pa do svakog našeg aktiviste imaju u srpskom narodu”, kaže Simić.
On ističe da su članovi Srpske liste  svesni smo da nisu idealni, da imaju mane, ali ono što je činjenica jeste da im niko ne može spočitati to da se nismo borili za svoj narod. 

“I u narednom periodu ćemo nastaviti da se borimo, pre svega za odvijanje normalnog života i stvaranje takvih uslova u kojima će se svako dete, žena, čovek, svaki Srbin na Kosovu i Metohiji osećati kao svoj na svome i koji će svoju budućnost moći da planiraju na ovim prostorima, bez obzira na pritiske koji će se definitivno nastaviti i iz Prištine, ali i od određenih mentora iz zapadnih centara moći, jer jednostavno nikome ne odgovara da i u Štrpcu, Ranilugu, Gračanici, ali i na severu Kosova i Metohije , Srbi progovaraju jednim glasom i da su svi zajedno okupljeni pod jednim barjakom, a to je barjak sa zastavom Republike Srbije”, navodi Simić.

On dodaje da Srbi na Kosovu i Metohiji veruju državi Srbiji i više su nego politički pismeni da shvate da ovu jabuku razdora koju Priština želi da podmetne, ili neko kukavičje jaje u vidu nekih drugih lista, apsolutno odbace, ne razmišljajući o tome. 

“Ovo nije klasična politička kampanja, kao što ni Srpska lista nije klasična politička partija, mi smo  organizacija koja je, kao što je i Marko Đurić danas poručio, državni projekat za očuvanje i Srba i Srbije na prostoru Kosova i Metohije, i zato je svakome od nas i čast i obaveza da se borimo za bolje sutra“, zaključio je Simić.

Izvor: TV MOST

Comments

Pročitaj još