• Početna>
  • Vesti>

I Vučić i Tači putuju za Berlin bez ikakvih očekivanja

Iza poziva Nemačke i Francuske da se u Berlinu 29. aprila okupe srpski i kosovski lideri pod parolom saradnje u regionu, mogao bi da se krije još jedan motiv.

Taj motiv mogao bi da bude, bar kako pišu mediji, pritisak na Beograd da pristane na nastavak dijaloga s Prištinom bez prethodnog ukidanja taksi na srpske proizvode na Kosovu.

“Večernje novosti” navode da tako pojedini diplomatski krugovi, ali i sagovornici tog lista tumače angažman osovine Berlin-Pariz u rešavanju ključnih pitanja na zapadnom Balkanu, pre svega u oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine.

“Srpski telegraf” piše da su upravo iz tog razloga, nimalo slučajno, prištinski mediji plasirali priču da će 29. aprila u Berlinu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić neformalno razgovarati s predsednikom i premijerom prištinskih institucija, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, i premijerom Albanije Edijem Ramom o rešavanju kosovskog pitanja.

Prema pisanju lista, Berlin i Pariz “imaju strategiju da po svaku cenu zaokruže kosovsku nezavisnost, uz zanemarljive ustupke Srbima i tako preduprede realizaciju plana američkog predsednika Donalda Trampa o podeli Kosova.

“Pritisci Nemačke i Francuske su se pojačali u poslednje vreme. Oni traže da Beograd popusti, nastavi dijalog i potpiše s Prištinom sveobuhvatni sporazum kojim bi priznao Kosovo. Zauzvrat nude da se na severu KiM formira entitet koji bi imao sličan status onom koji Republika Srpska ima u BiH”, tvrdi neimenovani izvor “Srpskog telegrafa”.

Predsednik Srbije potvrdio je u sredu da će se odazvati pozivu Nemačke i Francuske za sastanak sa predstavnicima prištinske administracije, 29. aprila u Berlinu, ali je i dodao da od tog sastanka ne očekuje ništa i da je Beograd spreman da počne da razgovara, kada Priština ukine takse.

Ni kosovski predsednik Hašim Tači, kako je izjavio sinoć, ne očekuje ništa novo u odnosima Beograda i Prištine na tom sastanku.

“To će biti rutinski sastanak koji će potvrditi interes Nemačke i Francuske za razvoj situacije na Zapadnom Balkanu. Veoma je dobro što će ta konferencija dati definitivno podsticaj opciji vizne liberalizacije za Kosovo, ali i priliku da se osudi genocid Srbije na Kosovu”, naveo je Tači, prenosi Koha.
 

Izvor: B92, Tanjug, Kontakt Plus radio

Foto: Glas Amerike

Comments

Pročitaj još