• Početna>
  • Vesti>

Volonteri u Kosovskoj Mitrovici u okviru svetske akcije #trashtag izazov nastavljaju da deluju

Ovog vikenda mesto okupljanja volontera u okviru #trashtag izazova u Kosovskoj Mitrovici, volonteri su se okupili u nameri da očiste sve oko ckve Sv. Dimitrija. Napunili su i odbaciili 50 punih kesa smeća.

Sa akcijom čišćenja započelo se juče oko 10 časova i sve dok 13-oro neumornih volontera nisu u potpunosti očistili zelene površine u blizini crkve – oko nedovršene zgrade Bogoslovije i nedovršene hale. Upravo kod ovog betonskog skeleta, pre četiri nedelje, samoinicijativno krenuli su u prvu akciju i doveli svet u Kosovsku Mitrovicu.

Krajnji ishod današnjeg rada bio je sakupljenih “skromnih” 50 kesa smeća.

Milan Dobrić, jedan od incijatora, vidno zadovoljan ishodom, preneo je za KoSSev utiske.

“Uradili smo ogroman posao, a pritom smo se i lepo proveli” – kazao je.

Prolaznici ni ovoga puta nisu bili ravnodušni na prizor organizovanosti i odlučnosti mladih Mitrovčana, pa su neretki bili i oni koji su im uputili pozitivne komentare.

„Hvala vam što ovo radite, ipak ima nade za ovaj grad“- poručili su.

Bilo je, na žalost, i drugačijih primera. Tako je jedan roditelj neposredno nakon same akcije, na očišćenom terenu ostavio iskorišćenu pampers pelenu svog deteta.

Plastične flaše, čaše, kese koje su se tu godinama taložile, zarđale konzerve, dečije pelene, stalni su prizori na koje ovi mladi nailaze.

Ovog puta, tom spisku pridodali su i kutiju sa steroidima. 

U prethodnim nedeljama kao rezultat delovanja mladih očišćene su površine u blizini brda Kukavica, parkovi iza NLB banke i u Čika Jovinoj ulici, kao i deo keja ispod glavnog mosta na Ibru. 

Svetskoj akciji se pridružili i meštani sela Banje

Brižljivi i savesni, a ujedno i jedni od najmlađih stanovnika sela, osnovci Banjani organizovali su akciju čišćenja kojoj su se priključili i ostali meštani sela Banje.

Učenici 6. razreda OŠ „Milun Jakšić“ inicirali su akciju “Očistimo Banje” u okviru nastave građanskog vaspitanja a u cilju unapređivanja zaštite životne sredine.

Nesebičnu podršku mladim predvodnicima pored meštana, pružili su i njihovi nastavnici.

Tokom pripremanja akcije učenici su se obratili nadležnim institucijama i tom prilikom ukazali na veliki problem nepropisnog odlaganja otpada koji ugrožava život ljudi a samim tim i opstanak planete na kojoj živimo.

Predvođeni učenicima, meštani su u nameri poboljšanja životnog standarda očistili javne površine duž glavnog seoskog puta, kao i dvorište škole, crkve i obdaništa.

U ovoj akciji sakupljena je velika količina smeća koja je odložena na lokalnoj deponiji.

Neophodna sredstva za uspešno sprovođenje akcije škola je obezbedila u saradnji sa brojnim donatorima među kojima su Radoš Petrović iz firme RP „Invest“, vlasnik lokalne prodavnice Nedeljko Kovačević, kao i kafić “Daska”.
 

Izvor: Kossev,Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još