Ljimaj: Došlo je vreme da taksa bude ukinuta

Potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj izjavio je da je došlo vreme za ukidanje takse na srpsku robu i da se pregovara nakon što je taksa postigla deo svog cilja.

U intervjuu za TV stanicu “Vizion Plus”, Ljimaj je rekao “da Srbija treba da prizna stvarnost i prizna Kosovo kao nezavisnu državu”.

“Postoje neki uslovi za koje očekujemo od Srbije da ih ispuni, a zatim omogući Kosovu da se pozabavi ovim pitanjem i da mu pruži priliku da nastavi dalje. U interesu je naših dveju zemalja da ozbiljno pristupamo pitanju pregovora. Ako započne dijalog ili dijalog sa uslovom, niko ne može garantovati i osigurati da jedna od strana ne postavi nove uslove na tom putu. Takav dijalog ili uslovljavanje nije u interesu bilo koje zemlje”, rekao je Ljimaj.

Dodaje da partneri u koalicionoj kosovskoj vladi imaju različite poglede o pitanju takse, i da je njihov stav “ne ukidati taksu bez ispunjavanja određenih uslova Srbije”.

“Sada imamo signale iz Srbije da je spremna da ispuni neke od zahteva Kosova. Političke odluke nisu trajne. Treba ih adresirati u određenoj fazi kako bi se procenilo da li je cilj postignut ili ne? Verujemo da smo veću fazi u kojoj verujemo da smo ostvarili ciljeve s taksom i da možemo da dođemo do zaključka da Srbija ispunjava uslove i time privremeno obustavimo taksu pod uslovom da Srbija ispunjava zahteve Kosova”, zaključio je Ljimaj, koji je i koopredsedavajući prištinskog pregovarčkog tima podržanog u kosovskoj skupštini.

Izvor: RTS

Comments