• Početna>
  • Vesti>

Kocijančič: Takse koče dijalog, ali i evropski put Prištine

Takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne samo da stoje na putu dijaloga već i na putu evropskih integracija Kosova, istakla je portparolka EU Maja Kocijančič.

Kocijančičeva je u intervjuu prištinskom Kosova pres, koji ju je ujedno kritikovao da nije govorila o pristrasnosti EU, ponovila zahtev Prištini da odmah povuče takse.

Dok ne govori o pristrasnosti EU, Kocijančičeva, kako navodi taj medij, govori o ulozi pregovaračkog tima za dijalog i liberalizaciji viznog režima, a zatražila je od Prištine i Beograda, da obezbede povoljno okruženje za dijalog. 

“Beograd i Priština treba da se odmah uključe u dijalog, imajući u vidu direktnu vezu između pune normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva za njihove evropske aspiracije. Dijalog posredstvom EU o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ima za cilj da promoviše saradnju i pomirenje između dve strane, pomogne im da ostvare napredak na evropskom putu i poboljšaju živote naroda”, poručila je portparolka EU. 

U međuvremenu, kaže da odluka kosovskih vlasti u novembru prošle godine o određivanju tarifa za uvezene proizvode iz BiH i Srbije nije pomogla da se stvori okruženje koje je potrebno za nastavak dijaloga. 

“Evropljani i SAD pozivaju kosovsku vladu da odmah obustavi carine kako bi omogućila brzo ponovno uspostavljanje dijaloga. Status kvo nije opcija i ne postoji opcija za trenutni nastavak dijaloga između strana. Tarife ne samo da stoje na putu dijaloga već i na putu evropskih integracija Kosova”, naglasila je Kocijančičeva.

Kaže da EU pozdravlja uključivanje pregovaračkog tima, kao obavezu kosovske strane da normalizuje proces dijaloga. 

Nije želela, kako navodi “Kosova Pres”, da komentariše stavove strana u dijalogu.

“EU pozdravlja ulogu i uključenost pregovaračkog tima kao demonstraciju prioriteta na koji kosovske vlasti ukazuju u normalizaciji procesa. EU je videla da je kosovska skupština usvojila Zakon o dijalogu i platformi za dijalog. Kao posrednik, EU ne komentariše pojedinačne stavove strana u dijalogu. Konačni sporazum se može postići samo kroz pregovore”, ukazala je Kocijančičeva.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još