Priština angažovala strane stručnjake

Mark Veler i Ben Emerson su dvojica stranih stručnjaka, koje je prištinski tim za nastavak dijaloga sa Beogradom angažovao za saradnju u implementaciji platforme usvojene u kosovskom parlamentu.

To je otkrio Frašer Krasnići, poslanik opozicione SDP, koja u nekim segmentima pruža podršku aktuelnoj vladi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Prištinska Gazeta exspress navodi da je Frašer Krasnići informaciju o angažovanju stranih stručnjaka obelodanio povodom polemike koja se u Prištini vodi o nepotizmu, odnosno da u gotovo svim kosovskim institucijama rade rođaci vodećih političkih lidera.

Kada je reč o prištinskom timu za nastavak dijaloga sa Beogradom najčešće su se pominjali rođaci dvojice kopredsednika Špenda Ahmetija i Fatmira Ljimaja.

Krasnići smatra i da je poređenje stručnjaka u prištinskom timu sa stručnjacima u beogradskom timu neprimerena, odnosno da su stručnjaci u njihovom timu po mnogo čemu bolji.

“Pregovarački tim za uspostavljanje državne platforme angažovao je neke od najboljih domaćih i međunarodnih eksperata za Kosovo, među kojima su Mark Veler i Ben Emerson”, rekao je Krasnići i dodao da je poređenje stručnjaka prištinskog tima sa stručnjacima beogradskog “beskrupulozno”.

Prema njegovim rečima, Priština će angažovati najbolje međunarodne stručnjake, ali se, kako kaže, ne može očekivati da vozači i saradnici u tom timu budu stranci.

“Ne brinite. Kosovo ima najbolje lokalne i međunarodne eksperte, ali ne očekujte da vozači i asistenti takođe budu međunarodni stručnjaci”, zaključio je Krasnići.

Inače, Ben Emerson je istaknuti britanski advokat, koji je bio izvestilac u UN o borbi protiv terorizma, a Mark Veler je profesor na Univerzitetu u Kembridžu, koji ima dugogodišnje iskustvo u rešavanju sporova, naveo je Exspress.

Ljimaj i Ahmeti sa rođacima u pregovore sa Srbijom

Fatmir Ljimaj sa sestrićem u pregovore sa Srbijom, Špend Ahmeti u paketu sa dva brata od tetke.

U Administrativnoj kancelariji pregovaračkog tima koji vode Špend Ahmeti i Fatmir Ljimaj zaposleno je mnogo ljudi bliskih strankama koje oni vode.

Pregovori sa Srbijom prošireni su na porodične veze, piše Gazeta Express.

Juče je stigla vest da je deo Administrativne kancelarije i Ljimajev sestrić.

Međutim, ni Špend Ahmeti nije otišao da pregovara bez njegovih rođaka.

Osim što je član tima Visar Imeri, za kojeg se zna da mu je brat od tetke, u pregovaračkom timu je i Nezir Ismaili. I on je brat od tetke dvojice predstavnika SDP-a.

Na učešće članova porodice u radu tzv. „administrativne kancelarije“ reagovao je opocizioni poslanik Ljumir Abdidžiku.

On je rekao da Srbija angažuje stručnjake iz različitih polja za pregovore, dok Kosovo ulazi u pregovore sa „rođacima, ujacima i braćom od tetaka“.

„Srbija je angažovala i međunarodno poznate savetnike dok je Kosovo u svoj ‘pregovarački tim’ odlučilo, da u najvažniju istorijsku konfrontacu uključi rođake, ujake i braću od tetki. Za jedno radno mesto za rodbinu, uzimaju na vrat čitavu zemlju“, napisao je poslanik LDK.

Izvor: Gazeta expres,Kossev

Comments

Pročitaj još