I Nemcima preporučeno: “Pažljivo” na sever Kosova

Upozorenje britanskim građanima da “izbegavaju putovanja na sever Kosova, osim kada je neophodno”, izazvalo je negodovanje Beograda. Pri tome već neko vreme postoji upozorenje i nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

“Na severu Kosova (opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica) situacija je i dalje napeta. Iako nasilje obično nije usmereno protiv stranaca, ne može se isključiti da može doći do izolovanih incidenata koji ugrožavaju bezbednost i koji bi mogli da ograniče opštu slobodu kretanja”, navodi se u preporukama za Kosovo nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U tekstu koji se može naći na zvaničnoj internet stranici Ministarstva podseća se da je 16. januara 2018. “ubijen poznati kosovsko-srpski političar Oliver Ivanović u Severnoj Mitrovici”.

Ministarstvo zato preporučuje nemačkim državljanima da se, “pre nego što otputuju na sever Kosova, upoznaju sa situacijom, da putovanje pažljivo pripreme” i da, po mogućnosti, “na pojedinačnim putovanjima budu u pratnji lokalnih vodiča”. Nemačkim putnicima se takođe preporučuje da “budu oprezni i izbegavaju veće gužve”.

Slično, nešto detaljnije upozorenje izdala je i britanska ambasada u Prištini. U njemu se savetuje da se ne putuje na sever Kosova zbog “brojnih nasilnih incidenata u vezi sa organizovanim kriminalom” u tom delu Kosova i “stalnog rizika koji te strukture predstavljaju”.

Neki mediji u Srbiji su, na osnovu toga, javljali kako je ambasada preporučila da se ne putuje na celu teritoriju Kosova i iznosili spekulacije o mogućoj “eskalaciji nasilja na severu Kosova posle 10. aprila”. Britanska ambasada je to demantovala.

Prethodno je srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao da “u Prištini imate jednu kriminalnu vlast koja sada optužuje sever Kosova da je tu sedište kriminala. Međutim, pošto je upozorenje došlo u ovom trenutku, tumači se da bi moglo da dođe do većih incidenata koji nisu povezani sa kriminalom, već bi moglo da se desi, ako nekome padne na pamet, a tu mislim na ove sa pomućenim razumom, da vojno osvoje sever KiM”.

Inače, nemačko ministarstvo za ostale delove Kosova navodi da je “situacija uglavnom mirna i stabilna”.

Podseća se, ipak, da je u prvoj polovini 2016. godine bilo nasilnih protesta protiv vlade (u Prištini) i da se situacija otada smirila, ali, kako se ukazuje, “potencijal za takve proteste i dalje postoji”.

Protesti u Srbiji

Nemačko ministarstvo, kao i za sve ostale zemlje, ima preporuke i za Srbiju u kojima stoji da je “situacija u celoj zemlji generalno mirna”.

Istovremeno, upozorava se da “subotom, u glavnom gradu, Beogradu, kao i u drugim gradovima, može biti organizovanih protesta i demonstracija”, ali se i dodaje da su ta okupljanja “do sada bila mirna”.

Takođe se upozorava da su zbog toga “mogući zastoji u saobraćaju”, a putnicima se savetuje da prate izveštaje medija i izbegavaju demonstracije.

Pored uobičajenih preporuka o tome šta državljani Nemačke treba da znaju prilikom putovanja, menjanja novca ili za slučaj da im zatreba medicinska pomoć, nemačko ministarstvo posebno ukazuje na “moguće poteškoće” prilikom ulaska u Srbiju sa teritorije Kosova.

Kako se objašnjava, “Srbija tretira Kosovo kao deo svoje državne teritorije, a ne kao stranu zemlju. Zato, sa srpske tačke gledišta, svako ko dolazi sa Kosova nije ušao u Srbiju na zvaničnom graničnom prelazu, odnosno, kada bude napuštao Srbiju, neće moći da dokaže da je prethodno ušao na njenu teritoriju”.

Kako bi se to izbeglo, piše na internet stranici, “Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ukazuje da putnik mora prvo da uđe u Srbiju, pa tek onda da ode na Kosovo. Na taj način ulazak u Srbiju je elektronski registrovan”.

Takođe, kako piše, srpski graničari obično udaraju pečat u pasošu preko kosovskog pečata.

“Pošto je to kosovskim graničnim vlastima poznato, one često – na zahtev – u nemački pasoš ne udaraju kosovski ulazni pečat.”

Izvor: RTS / Dojče vele

Comments