• Početna>
  • Vesti>

Volters: Vojnici SAD na KiM zbog “spoljnih malignih pretnji”

Komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters rekao je pred Senatom SAD da su američki vojnici potrebni na Kosovu i poručio da će američka komanda u Evropi podržati dalji razvoj kosovskih bezbednosnih snaga.

Danijel Volters, koji je general vazduhoplovnih snaga SAD i komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi, poručio je da je američko prisustvo na KiM potrebno kako bi se ojačao otpor naših partnera na “spoljne maligne pretnje” piše prištinski “Ekspres”.

Govoreći o Kosovskim bezbednosnim snagama, Volters je rekao da američka komanda u Evropi podržava razvoj KBS-a, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

“Ohrabrujemo KBS da održi svoj multientički i profesionalni karakter, koji odgovara svim građanima Kosova”, naveo je Volters.

Volters je naglasio da Vašington podržava modernizaciju vojski u regionu time što ih snadbeva američkim oružjem.

“Ministarstvo odbrane podržava regionalne partnere kroz saradnju u bezbednosti i inicijative za izgradnju kapaciteta. Ključ tih inicijativa je eliminisanje zavisnosti vojski u regionu od sovjetskog nasleđa, poručio je američki general.

Prema njegovim rečima, SAD koriste instumente saradnje u oblasti bezbednosti kako bi modernizovale vojske u regionu uz oružje američkog porekla, koje je u skladu sa NATO standardima.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još