Ljimaj: Kosovo ima jednu adresu za dijalog sa Srbijom

Zamenik kosovskog premijera i kopredsedavajući prištinske delegacije za dijalog o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije Fatmir Ljimaj izjavio je da je usvajanje Zakona o dijalogu i platformi “demonstracija opredeljenja Kosova za dijalog” i da pokazuje koliko se ozbiljno shvata dijalog u Briselu.

Ljimaj smatra da je delegacija Kosova jedina ima mandat parlamenta da razgovara o eventualnom dijalogu sa Srbijom i niko drugi, i naglašava da očekuje “da će svi poštovati tu odluku skupštine”.

“Evropska unija sada zna da Kosovo ima jednu adresu za razgovore i zato će poštovati odluku institucija Kosova. Pored toga, format razgovora ne određuje posrednik,  već to čine strane u dijalogu. Sada i Mogerini i druge države znaju adresu za mogući dijalog i tu nema dileme”, rekao je  Ljimaj u intervjuu agenciji Beta.

Ocenjuje da “Srbija ima problema da prizna realnost i opredeljenje Kosova” da je međusobno priznanje “jedino prihvatljivo rešenje” i da je reakcija Beograda na usvajanje platforme i zakona o dijalogu “u okviru svega onoga što se događa u proteklih 20 godina”.

Dodaje da je platforma proizašla iz Ustava Kosova, izjave nezavisnosti, paketa Martija Ahisarija, poziva se na mišljenje Međunarodnog suda pravde, te da  zbog toga nije urađeno ništa što je bilo neočekivano i iznenađenje za Srbiju.

“Verujem da je od životnog dugoročnog interesa za Srbiju da prizna realnost, da prizna nezavisnost Kosova, da počnemo da gradi odnose kao dve susedne zemlje, da pronađemo zajedničke tačke saradnje, da omogućimo građanima naše zemlje da konačno žive u dobrobiti, da se pronađu kanali međudržavne saradnje kako na ekonomskom, socijalnom i kulturnom planu i da tako pomognemo jedni druge na planu evropskih integracija. To je put kojim mi treba zajedno da idemo”, kazao je Ljimaj.

“Ja razumem teškoće koje ima Srbija u odnosu na temu priznanja Kosova, međutim mi i Srbija treba da donesemo odluku da li da živimo sa prošlošću ili sa budućnošću”, kazao je Ljimaj i dodao da je “to u politici izuzetno teška i značajna odluka, ali je na srpskim državnim liderima da je donesu”. 

On je ocenio je da je ostvarivanje reciprociteta u odnosu na prava Srba na Kosovu sa pravima Albanaca u Preševskoj dolini “epicentar sporazuma” i da je kao takvo zacrtano i u platformi za dijalog.

“Reciprocitet u pravima Albanaca u Preševskoj dolini je druga tema posle priznanja Kosova u dijalogu sa Srbijom, to je epicentar sporazuma”, rekao je on.

Ponovio je da je uvođenje taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine “reakcija na ponašanje Srbije i na agresivnu diplomatsku kampanje protiv Kosova”.

“Mi ocenjujemo je da zločini koji su izvršeni na Kosovu nemaju nacionalnost i to treba da se istraže. Ništa više. Postavlja se pitanje kako će se istražiti zločini izvršeni nad Albancima na Kosovu i mi smatramo da je najnormalniji zahtev koji ima Kosovo”, rekao je Ljimaj komentarišući deo platforme u kome se zahteva stvaranje posebnog tribunala za zločine izvršene sa strane Srbije.

Izvor: TV Most / Beta

Comments

Pročitaj još