Jevtić i Berard: Dijalog način rešavanja problema

Da je dijalog osnovni način rešavanja problema na Kosovu, zaključak je današnjeg sastanka koji je u Prištini održan između potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića i zamenika šefa misije za Balkan i Evropu Ministarstva spoljnih poslova Francuske Emanuela Berarda, koji je inače zadužen da prati proces dijaloga između Beograda i Prištine, a koji u Prištini boravi kako bi se u razgovoru sa relevantnim zvaničnicima upoznao sa trenutnom situacijiom na Kosovu.

” Svesni smo činjenice da problemi koji danas opterećuji dva naroda na Kosovu nisu nimalo jednostavni ali to ne znači da njihovo rešenje treba tražiti na neke druge načine a da to nije dijalog. Iskreno mislim da sve probleme koje imamo moramo rešavati jedino i isključivo dijalogom kako bi i Srbi i Albanci na Kosovu živeli bolje i kako život ne bi bio dodatno otežan”, kazao je ministar Jevtić tokom sastanka.

Istakao je da Kosovo mora biti mesto na kome će svi nevećisnki narodi imati ista prava jer se jedino na taj način gradi bolja budućnost i napomenuto da je nedostatak poverenja jedan od osnovnih problema na čijem se rešenju mora intenzivno raditi.

Francuski zvaničnik Emanuel Berard je se slažući se sa navedenim još i dodao da je veoma loše kada dijalog ne postoji i da to znači da se potojeći problemi dodatno ukrupnjavaju, što svakako treba izbeći.

Na sastanku je bilo još i reči i o povratku. Ministar Jevtić je gospodinu Berardu predočio sve probleme na koje Ministarstvo za zajednice i povratak i on lično nailazi tokom ovog kompleksnog i nimalo lakog procesa, istakavši da je jedan od većih uzurpirana imovina.

“Mi se često trudimo da mogućnostima koje imamo obezbedimo da povratak raseljenih na svoja ognjišta i nakon toliko godina bude bolji ali okolnosti nam ne idu u susret jer sam mišljenja da ne može samo Ministarstvo za zajedncie i povratak raditi na ovome već se na ozbiljan način u rešavanje ovog problema moraju uključiti i ostale institucije”, rekao je Jevtić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još