• Početna>
  • Vesti>

Dvadeset godina od početka NATO agresije: Kosovska MItrovica ne zaboravlja dan kada je počeo “mali Svetski rat”

Oglašavanjem  sirena za vazdušnu opasnost i polaganjem cveća na Spomenik istine, danas je u Kosovskoj Mitrovici   simbolično obeležena dvadesetogodišnjica od početka  NATO bombardovanja bivše Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Vence su simbolično u 12 i 44 položili  članovi Srpske liste, predstavnici Opštine Kosovska Mitrovica i članovi Saveza udruženja boraca Kosovske Mitrovice

 

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić podsetio je da je grad Kosovska MItrovica dala više stotina života za odbranu Srbije.

“Ne smemo dopustiti da u zaborav odu sva ova imena, i lokalna samouprava mora danas da vodi računa o tome više nego ikad. 78 dana NATO agresije uništilo je ono najvrednije – ljudska prava I pravo na slobodu. Čak i sada, dvadeset godina kasnije, srpski narod na Kosovu i Metohiji vapi za slobodom” rekao je Spirić.

On je podvukao da uprkos svemu, srpski narod i oni koji vode državnu politiku su opredeljeni za mir i teže tome da se nađe demokratsko rešenje koje će omogućiti da narod živi u normalnim uslovima.

Ispred Srpske liste venac je položila Miljana Nikolić, koja je istakla da je nepravednim ubijanjem srpske dece, NATO demonstrirao silu.

“2500 života od toga 79 dečijih osmeha je zauvek ugašeno. Danas stojimo ovde da podsetimo da zlo koje nam je naneto nije uspelo da razori dostojanstvo i duh jedne male države. I zato u ime svih stradalih, ne smemo zaboraviti nikada 24. mart 1999.” naglasila je Nikolić.

 

U ime Saveza udruženja boraca Kosovske MItrovice venac je položio predsednik Saveza Slobodan Bogićević koji je  NATO agresiju nad Jugoslavijom nazvao “malim Svetskim ratom”.

“Preživeli boric i naša boračka udruženja, kao i svi rodoljubi srpskog naroda nikada neće zaboraviti borce koji su izgubili živote u svim oslobodilačkim ratovima za odbranu naše lepe države” rekao je Bogićević i dodao da je  dužnost građana da se svake godine okupljaju na spomen obeležjima i odaju im poštu.

Obeležavanju godišnjice bombardovanja u Kosovskoj MItrovici prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju na čelu sa zamenikom direktora Željkom Jovićem,  predsednik Odbora za pomoć srpskom narodu na KiM iz Banjaluke Milorad Arlov i predstavnici Opštine Zvečan gde je u prepodnevnim satima, takođe polaganjem venaca na Spomenik postradalim Zvečancima, obeležena godišnjica.

 
Poštu stradalima tokom 78 dana danonoćne agresije kao i svim žrtvama sukoba 1998. i 1999. godine,, odali su članovi porodica postradalih Mitrovčana.

Sam grad Kosovska MItrovica našao se na meti bombi 2. maja, kada je sa dva projektila  iz vazduha pogođena zgrada SUP-a (na mestu gde se danas nalazi Filozofski fakultet). Tom prilikom živote su izgubila dva radnika SUP-a – Milomir Aksentijević i Nenad Vitković i jedan civil.  Teško je povređeno sedam, a lakše pet radnika SUP-a i ukupno 25 civila.

Od pre nekoliko godina, na ovom tragičnom mestu nalazi se spomen-obeležje na kom piše: “Ne umiru oni kojih se sećamo”.

Prema nezvaničnim podacima tokom trajanja NATO agresije, živote je izgubilo preko 2500 civila I više od 1000 vojnika i policajaca.

U vojnoj akciji “Milosrdni anđeo” učestvovalo je 19 članica NATO Alijanse.

Bombardovanje je obustavljeno 10. juna, kada je potpisan sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

Izvor: Radio Kosovska MItrovica

Comments

Pročitaj još