U Kamenici izgorelo 15 hektara šume i voćnjaka

Vatrena stihija zahvatila je preksinoć više od 15 hektara pod voćem i šumom u okolini sela Berivojce, nadomak Kamenice.

U požaru koji je izbio u nedelju popodne najviše je oštećen Zoran Simić iz Berivojca, kome je vatra na 60 ari uništila više od 400 stabala pod šljivom i višnjama u punom rodu. Procenjuje se da je direktna šteta samo zbog izgubljenog roda oko 10 hiljada evra, ali će troškovi obnavljanja voćarske proizvodnje biti višestruko veći.

„Gorelo je i srpsko i albansko. Ne znam ko je odgovoran za izbijanja požara, ali znam da je šteta ogromna. Moraću da sve ovo iskrčim i formiram novi voćnjak, a nemam para za to“, izjavio je za Puls Zoran Simić.

Zatražio je pomoć i od srpskih i kosovskih institucija što pre, jer je krajnje vreme za prolećnu sadnju, kako ne bi izgubio čitavu godinu.

Simićev voćnjak se nalazi na idealnoj lokaciji, u neposrednoj blizini sela, a prinosi su svake godine bili vrhunski.

„Obično sam brao od tri do pet tona raznog voća vrhunskog kvaliteta i prodavao na pijaci, od čega smo živeli moja petočlana porodica i ja“, kaže Simić koji je jedan od retkih poljoprivrednika u kameničkom kraju koji se bavi voćarstvom.

Štetu su pretrpele i komšije kojima su takođe goreli voćnjaci i šume.

Policija je bila na licu mesta, obavila uviđaj i istražuje uzroke požara. Za sada nema indicija da je požar podmetnut.

U ovo doba godine, na mnogim mestima u Kosovskom Pomoravlju dešavaju se paljevine korova i šiblja, koje često znaju da se otmu kontroli i naprave veliku materijalnu štetu.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još