• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Prištinski univerzitet je bio i biće u srpskom obrazovnom sistemu

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio je i biće u srpskom obrazovnom sistemu, saopštio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić povodom pisanja kosovskih medija o Nacrtu kosovskog Zakona o visokom obrazovanju za čije izglasavanje su potrebni glasovi bar četiri poslanika koji predstavljaju srpsku zajednicu u kosovskoj skupštini, a kojim je predviđeno da se Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici podvede pod kosovsku javnu instituciju visokog obrazovanja.

“Privremenim institucijama samouprave u Prištini poručujem: dalje ruke od našeg Univerziteta, jer on se ne otima već se nanjemu stiče znanje!Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je deoEvropske asocijacije univerziteta i sa blizu 8.000 aktivnih studenata bio je i ostajestub srpskog opstanka na KiM. Zato je svaki napad na njegov sadašnji status zapravo napad na elementarna prava srpskog naroda i akt agresivne samovolje koja za cilj ima isključivo otežavanje opstanka našeg naroda na KiM” naglašava Đurić.

Đurić podseća da je Prištinski univerzitet  svojevremeno i osnovan kao ogranak Beogradskog univerziteta, i danas je jedina visokoškolska ustanova sa nastavom na srpskom na Kosovu i Metohiji.

“U Prištini su svesni sa kolikom upornošću i ljubavlju srpski studenti i profesori čuvaju svoju zemlju i bore se za nju, i to im očigledno smeta. Srbi na KiM nikada neće predati svoj univerzitet i nikada se neće odreći prava da se školuju na svom jeziku i u okviru obrazovnog sistema svoje države Srbije” stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još