Obeležena godišnjica martovskog pogroma

Sveštenstvo Hrama Svetog Dimitrija služilo je parastos kod spomenika “Istine” u znak sećanja na Janu Tučev, Borivoja Spasojevića, kao i žrtve stradale u martovskim neredima na Kosovu 2004. godine.

Simbolično, u 12:44 vence i cveće su položili predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za KiM, privremenog opštinskog organa, članovi porodica stradalih u martovskom pogromu, predstavnici Srpske liste i drugi.

 

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitroivca Aleksandar Spirić je tom prilikom istakao da je važno pamtiti i poštovati sve žrtve pogroma.

“Mi pamtimo, draga braćo i sestre. Navršava se 15 godina od 17. marta kada smo izgubili veliki broj našeg naroda na čitavom prostoru Kosova i Metohije, gde je više od stotinu manastira i crkava porušeno i groblja urušena. I nakon 15 godina, srpski narod i dalje doživljava teror i suočava se upravo sa istinom. Sedamnaesti pogrom je nastavljen jer mart srpskom narodu nikada nije dobro doneo. Suočavamo se u veoma teškim i turbulentnim vremenima a vreme koje je pred nama biće teže nego ikada do sada. Zato je važno da pamtimo i poštujemo sve koje su dali svoje živote, ne samo za Kosovsku Mitrovicu nego za čitav Kosmet i Srbiju, da gledamo svoju Srbiju, da se konačno ujedinimo.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je kazao da je prošlo 15 godina od kako Evropa ćuti i zatražio da se počinioci zločina otkriju.

“Petnaest godina je prošlo od kada su albanski zločinci pokušali da proteraju sve što je srpsko na prostoru Kosova i Metohije, ubijajući srpski narod, proterujući srpski narod, paleći naše svetinje, crkve, manastire i rušeći grobove. Ta divna Evropa umesto da bar osudi ovakav genocid ona ih je nagradila dajući im podršku za formiranje takozvane kvazi države. Svet je ćutao tog 17. marta 2004. godine i ćuti i dan danas verujući da će istinu zatrpati tišinom ali mi nećemo da ćutimo – mi pamtimo. Tražimo i zahtevamo da se otkriju počinioci ovog zločina, ovog genocida. Mi pamtimo jer odavde nema nazad i neka im je večna slava” rekao je Rakić.

 

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohju Dušan Kozarev je istakao da će Vlada Srbije uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

“Prošlo je 15 godina od kako su bezumnici palili, rušili i ubijali a 20 godina od kako su ih neki iz vazduha a i sa zemlje podržali u tome. Tužne, mračne, teške i neprijatne godišnjice koju sa velikim bolom ali i pijetetom prema nastradalima pamtimo i obeležavamo. Ne možemo da se ne zapitamo zašto 15 godina nema elementarne pravde za žrtve martovskog pogroma, više desetina ubijenih, 35 spaljenih crkava, Devič, groblja, za nevino stradale.
Vlada Srbije je uz svoj srpski narod ma gde on živeo i neće perfidne, podmukle i agresorske planove iz Prištine kao ni izdajničke planove iz Beograda trpiti i popustiti. Ako Kfor, koji ima mandat i obavezu da štiti ovaj narod ovde, eventualno ne bude u mogućnosti da na pravi način zaštiti, kao što se dogodilo 2004. godine, Srbija ima institucije, ima naroda i ima moći da na čelu sa predsednikom Vučićem zaštiti ovaj narod i vodi ga putem normalne, srećnije, zdravije i slobodnije budućnosti” rekao je Kozarev.

“Hiljadu dana ćemo pregovarati samo da se jedan dan ne bi pucali i ruka za kompromis će nam uvek biti ispružena ali nemojte misliti da ako smo spremni da maksimalno trpimo, da čekamo, kako ne bi bili isprovocirani – da to znači da smo slabi. Srbija nije slaba i ona će uvek braniti svoj narod i svoju zemlju”dodao je Kozarev.

 
Nakon održanog parastosa, u Gradskom muzeju “Kosovska Mitrovica” otvorena je izložba pod nazivom “Mi pamtimo”.

Autori izložbe su Ivana Milutinović i Vladimir Antić

Biljana Milentijević direktorka Gradskog muzeja je kazala da se na ovaj način trude da skrenu pažnju međunarodnoj zajednici.

“Martovski pogrom predstavlja jedan od dana koji zaslužuje sećanje i pamćenje. Na ovaj način mi se trudimo da skrenemo pažnju Međunarodnoj zajednici da krivci za ovaj gnusan zločin još uvek nisu procesuirani. Ovaj pogrom je zahvatio svaki segment života Srba na Kosovu počev od kulture i vere do gole egzistencije i opstanka. Ovo je sećanje na sve manastire i crkve koje su devastirani 2004. godine.” kazala je Milentijević.

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić je istakao da današnja izložba prikazuje stradanje srpskog naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji.

“Današnja izložba oslikava stradanje srpskog naroda i manastira na prostoru Kosova i Metohije. Hteli su da izbrišu sve tragove i veru ali nisu uspeli u tome. Veliki broj manastira je oskrnavljen ali naša čvrsta opredeljenost i snaga da živimo na prostorima Kosova i Metohije, upravo oslikava to da ćemo graditi popraviti stare i izgraditi nove hramove i crkve” rekao je Spirić.

“Ova izložba je prilika da vidimo ono o čemu smo danas pričali, slika govori više od hiljadu reči. Toliko godina molitve, gradnje, čuvanja, pretvoreno u prah i pepeo u sekundi. Zahvaljujući našem sabornom duhu mi smo u stanju da nadoknadimo izgubljeno” rekao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev na  današnjoj izložbi.

Izložbu fotografija “Mi pamtimo” koja će biti izložena narednih 14 dana, održana je pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još