• Početna>
  • Vesti>

Staletović: Ministarstvo radi u korist svih zajednica, napadaju nas iz ličnih interesa; Poslanici ostalih manjinskih zajednica tvrde suprotno

Ministarstvo za zajednice i povratak Kosova demantovalo je  navode pojedinih poslanika iz nevećinskih zajednica na Kosovu, da je Ministarstvo za zajednice i povratak nefunkcionalno od kako je Srpska lista u ostavci i tvrdnje da to ministarstvo nije radilo u korist ostalih zajednica.

Podsetimo, manjinski poslanici iz nesrpske zajednice na Kosovu žalili su se  da je Ministarstvo za zajednice i povratak nefunkcionalno od kako je Srpska lista u ostavci, te de da to ministarstvo nije radilo u korist ostalih zajednica ni kada je ministarstvo bilo u funkciji, već samo za srpsku zajednicu.

Iz Ministarstva za zajednice i povratak ističu da su optužbe na njihov račun neosnovane i da su zlonamerne i podvlače da činjenice govore u prilog tome da Ministarstvo ne deli nevećinske zajednice na Srbe, Bošnjake, Aškalije, Rome, Egipćane, Crnogorce i Turke, već svima pomaže podjednako u okviru svojih mogućnosti.

Ministarstvo za zajednice i povratak je institucija koja radi pre svega sa običnim narodom, narodom kome je potrebna pomoć, kako kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje tako i pomoć u prehrambenim paketima i sličnom vidu pomoći i upravo zbog toga na sve nevećinske narode na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i ministar u ostavci Dalibor Jevtić gledaju na isti način i ne dele ih na Srbe, Aškalije, Rome, Egipćane, Bošnjake, Crnogorce, već se na osnovu mandata pomaže svima onoliko koliko to mogućnosti dozvoljavaju, navodi se u pisanom saopštenju savetnika za medija Uroša Staletovića dostavljenom Radiju Kosovska Mitrovica.

“ Voleli bi da svakom kome je potrebna pomoć izađemo u susret ali ono što je činjenica je da je Ministarstvo za zajednice i povratak u 2018. godini za Rome, Egipćane i Aškalije sa svojim Međunarodnim partnerima Kancelarijom EU na Kosovu i IOM-om realizovalo izgradnju 37 kuća, a za izgradnju još 5 je potpisana dokumentacija i čeka se početak izgradnje i ovih kuća. Svi korisnici kuća su dobili i grantove za pokretanje malog biznisa kao i kompletno pokućstvo. Uzimajući u obzir da je u 2018. godini izgrađena 101 kuća, od toga 42 za Aškalije, Rome i Egipćane, a ostalih 59 za Srbe, Crnogorce i Bošnjake, dovoljno govori o tome na koji način, kako i kome pomažemo. Stambeno zbrinjavanje 42 porodice je argument koji je nepobitan da pomažemo apsolutno svima. Sem izgradnje kuća Romima, Aškalijama i Egipćanima smo pomogli i u ogrevnom drvetu i građevinskom materijalu” navodi se u saopštenju.

Ministarstvo demantuje i poslanika iz egipćanske zajednice Vetona Berišu ((PLE – Liberalno egipćanske stranke), navodeći da je netačan podatak koji je izneo gostujući u emisiji „Interaktiv“ na KTV-u, da Ministarstvo raspolaže bužetom od 9 miliona evra, već je to, navode,  6 miliona (budžet u okviru kapitalnih projekata).

Ministarstvo navodi da oni koji ih optužuju to rade zarad ličnih interesa, “a ne zbog brige za svoj narod”.

“Mi im ne zameramo na tome već ćemo im na neistinite tvrdnje odgovoriti tako što ćemo i dalje umesto njih brinuti o svim manjinskim zajednicama na Kosovu” navodi se.

U Ministarstvu tvrde da je  u 2018. godini realizacija budžeta 98,16 % a svi planirani projekti su uspešno.

“Pogrešan je pristup tražiti da jedno ministarstvo u Vladi brine o svim aspektima života nevećinskih zajednica na Kosovu. To je van mandata samog Ministarstva za zajednice i povratak, ali sa druge strane i daje alibi drugim institucijama da ne rade svoj deo posla kada su nevećinske zajednice na Kosovu u pitanju. Ako govorimo o saradnji sa političkim predstavnicima nevećinskih naroda u Skupštini Kosova, mi sa njima imamo onu saradnju koja je u okviru mandata samog ministarstva. Na jednoj od sednica Komisije za interese i prava zajednica, kada ministar Jevtić još uvek nije bio u ostavci, vrlo je jasno ukazano na to da pojedini poslanici ne mogu u ime građana da zahtevaju status njihovih zahteva, jer to zalazi i u oblast zaštite ličnih podataka samih građana. I kada god smo naveli informacije o onome koliko Ministarstvo pomaže nevećinske zajednice na Kosovu, sa druge strane nismo čuli odgovore na te činjenice, već samo političke stavove i interese pojedinaca. Jedno su politički stavovi, a drugo istina kada je reč o poslednjim napadima na Ministarstvo za zajednice i povratak  i ministra u ostavci” zaključuje se u saopštenju Uroša Staletovića, portparola ovog ministarstva.

Poslanici parlamentarne grupe 6 + su krajem februara na sastanku skupštinske Komisije za prava, interese zajednica i povratak pokrenuli pitanje funkcionisanja Ministarstvu za zajednice i povratak, a od kako je Dalibor Jevtić ministar u ostavci.

Bošnjačka poslanica koalicije Vakat Duda Balje zatražila je da ministarstvo sarađuje sa ovom komisijom, i dodala da „ni ministar ni zamenik ministra nikome ne polažu račune“.

„Mi smo Komisija za zajednice i potrebno nam je da znamo sa kojom osobom možemo da komuniciramo u slučaju da ministar nije na poslu. To što oni bojkotuju rad, to se ne tiče komisije, ali sa kojom osobom mi možemo da komuniciramo i da dobijemo informacije? Mi imamo naše zahteve, zastupamo različite zajednice, i s toga imamo pravo da nastavimo komunikaciju za ministarstvom. Imamo i zamenika ministra, ako ministar nije aktivan, postoje druge osobe koje su aktivne  kako bi smo mogli nastaviti sa našim radom“, kazala je Balje.

Poslanik Veton Beriša ispred egipćanske zajednice rekao je da uprkos činjenici  što Ministartvo za zajednice i povratak ima obavezu prema građanima, rad ovog ministarstva je blokiran, a za to niko ne snosi odgovornost. Slično je istakao i poslanik aškalijske zajednice, Danuš Ademi.

Turski poslanik u Skupštini Kosova Fikrim Damka je u razgovoru za Radio Kosovo 2 kazao da od kako je Srpska lista podnela ostavke u kosovskim institucijama, ovo ministarstvo je nefunkcionalno, ali dodaje da i kada je bilo funkcionalno, ono nije radilo za ostale zajednice na Kosovu.

Damka navodi da je od prošle godine Ministarstvo za socijalni rad odvojilo poseban budžet, pod posebnim kodom, za nealbanske i nesrpske zajednice.

“Na našu sreću, ovaj kod za ostale zajednice nastavlja se i ove godine. Ovaj kod u Ministarstvu za socijalni rad je donesen kao odgovor za nefunkcionalno delovanje Ministarstva za zajednice, naročito kada je reč o nesrpskim zajednicama”, istakao je .

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/RTK2

Comments

Pročitaj još