• Početna>
  • Vesti>

Odalović za RTS: Priština zaboravlja na zločine počinjene na KiM

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da je ponašanje Prištine na političkoj sceni u poslednje vreme autistično, od taksi do platforme. Priština izbegava da kaže da su zločini počinjeni nad Srbima i nealbancima ostali nekažnjeni, ni rečju se ne osvrću na tako nešto, kaže Odalović.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je u Njujorku da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da Kosovo ukinu takse i poručila da finalni sporazum mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Veljko Odalović je rekao da je Mogerinijeva rekla ono što jedino može da se kaže, a to su u dobroj meri praktično pozicije i naših zvaničnika u svim fazama dijaloga i u razgovoru sa međunarodnim predstavnicima.

“Ono što je poznato je da je Rezolucija 1244 živa, da se ona jedino u SB može promeniti ili ukinuti i to je nešto što moraju svi da znaju – da se bez tog velikog doma u kojem je međunarodna misija dobila mandat da 1999. godine dođe na prostor KiM – ne može ništa ni uraditi”, kaže Odalović.

Prema njegovim rečima, sve ostalo su dijalozi i nešto što treba raditi da bi se došlo do rešenja koje je kompromisno, prihvatljivo i održivo.

Podseća da su zvaničnici u Prištini odavno tražili ukidanje Rezolucije 1244 jer ne vide međunarodnu misiju na prostoru KiM – smatraju da su 2008. godine samoproglašenjem države završili ceo proces.

“Ovo ponašanje u poslednje vreme je dosta autistično na sceni, prvo sa taksama koje su svi osudili i platforma koju nažalost mnogi međunarodni zvaničnici nisu ozbiljno komentarisali, a ona šalje još jednu poruku da Priština ne želi da traži bilo kakvo kompromiusno rešenje i ne želi da učestvuje u dijalogu da dođe do opšteprihvatljivog rešenja”, rekao je Odalović.

Kaže da Prištinu niko ne treba da doživi ozbiljno da kroz ovu platformu želi da nađe kompromisno rešenje.

Zločini počinjeni nad Srbima i nealbancima nekažnjeni

Što se tiče Specijalnog suda, Odalović kaže da prištinski zvaničnici nisu rekli Specijalni sud protiv Srba, nego protiv Srbije.

“Znači, oni su neko ko u ovom trenutku zaboravlja na sve zločine na KiM i niko ne beži od toga da je bilo zločina koje su pojedinci srpske nacinalnosti, neke paravojne i druge jedinice počinile i neki postupci su pred sudovima vođeni a u Beogradu donete i presude za neke teške zločine, kao Ćuška – to je nešto što govori o odgovornom odnosu Srbije prema zločinima”, objašnjava Odalović.

Priština izbegava da kaže da su zločini počinjeni nad Srbima i ostalim nealbancima ostali nekažnjeni, ni rečju se ne osvrću na tako nešto, kaže generalni sekretar.

“Zna se da je ta kvazitvorevina oko koje vodimo dijaloge napravljena na teškim zloočinima i na proterivanju preko 250.000 Srba i ostalih nealbanaca, preko 3.000 ubijenih i nestalih i  još par hiljada onih koje su OVK ubili među Albancima koji su drugačije mislili u odnosu na njih. To je nešto što Prištinu isključuje kao ozbiljnog partnera za dijalog na ovim pozicijama”, rekao je Odalović.

Takse jesu uslov za nastavak dijaloga ali kada iza taksi eventualno budu sa ovakvom platformom došli na razgovor, pogotovo Ljimaj i Ahmeti, šta dalje, upitao je Odalović.

“Ne razumem da se na tako nešto ne reaguje, ceo ovaj proces dijaloga koji je vođen pod monitoringom međunarodne zajednice, odnosno Evropske komisije je nešto što je imalo jasno definisan pravac i tok. Kolika je odgovornost međunarodne zajednice što nije naterala Prištinu natera da implementira sve što je preuzela kao obavezu, pokazalo da je Priština nema mehanizam i zato se ovako ponaša”, istakao je Odalović.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još