• Početna>
  • Vesti>

“EU da se zamisli o svojoj moći rešavanja problema Beograda i Prištine”

Posle još jednog poziva šefice diplomatije EU Federike Mogerini Prištini da ukine takse i tako omogući nastavak dijaloga, u Evropskom parlamentu upozoravaju na činjenicu da uticaj EU do sada nije imao nikakav efekat na prištinsku stranu, zbog čega bi, kažu, EU trebalo da se zapita o svojoj poziciji uspešnog medijatora.

Poslanik Evropskog parlamenta Andor Deli ističe da je Evropska komisija više puta pokušala da utiče na albansku stranu da nešto promeni.

“Do sada nemamo nikakav efekat, a to je poražavajuće za Evropsku komisiju, EU i njen uticaj na kosovsku stranu. EU bi trebalo da se zamisli o svom položaju i svojoj moći da rešava ozbiljne političke probleme na svom kontinentu”, dodaje Deli.

Federika Mogerini je u svom govoru pred Savetom bezbednosti UN upravo navela pomirenje na Zapadnom Balkanu i primer dijaloga Beograda i Prištine kao deo doprinosa EU multilateralnom sistemu.

Mogerinijeva je tom prilikom ponovila da je preduslov za nastavak dijaloga ukidanje taksi koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije.

U Evropskom parlamentu konstatuju da je ponašanje Prištine “potpuno neprihvatljivo”, ali i da EU, i pored toga radi “malo na tome da izvrši pritisak na Kosovo da ukine tarife”

“Svi kažu da je to negativno, da komplikuje situaciju u regionu i diže tenzije. Ali, isto tako ništa se ne menja. Ne znam koliko dugo ćemo još toleristi ovo”, kaže predsednik parlamentarnog Odbora za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan.

I dok Kukan ocenjuje da je “taktika Prištine potpuno neprihvatljiva”, predstavnik Slovenije u Evropskom parlamentu Franc Bogovič ocenjuje da su takse “politički i privredni promašaj”, čime se pokušavaju rešiti neki “drugi problemi na relaciji Beograd–Priština”, dok narod trpi posledice.

“Svaki trgovinski rat je nož u leđa konstruktivnoj saradnji”, poručuje poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl.

Vajgl naglašava da nema pojedinca, niti institucije u EU koja nije zauzela negativan stav prema meri kao što su takse.

Ocenjuje da je nastavak dijaloga suštinski važna stvar za Beograd, Prištinu i perspektivu proširenja EU i da se problemi moraju uravnotežiti.

“Ako će se nastaviti dijalog gluvih, niko neće profitirati. Onda će i EU perspektiva proširenja za države Zapadnog Balkana da se dovede pod znak pitanja”, zaključuje Vajgl.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još