• Početna>
  • Vesti>

Dom zdravlja K. Mitrovica počeo sa izdavanjem elektronskih recepata, nema većih problema

Od početka ovog meseca, papirnni recepti u Domu zdravlja Kosovska Mitrovica zamenjeni su elektronskim. Ova novina polako zaživljava i biće potrebno vreme da se i lekari i pacijenti priviknu na činjenicu da su papirni recepti stvar prošlosti.

„Sa primenom elektronskih recepata krenuli smo 1. marta kao i  svi Domovi zdravlja u Republici Srbiji. Na startu smo imali malo poteškoća,  ali kompletan tim koji radi na tome – od informatičara preko izabranih lekara,  brzo je savladalo program,  tako da već danas nemamo problema. Postoje neke sitne  poteškoće koje se rešavaju u hodu  naravno, u sadejstvu sa Ministarstvom zdravlja“ izjavila je za naš program zamenica direktora Primarne zdravstvene zaštite u Kosovskoj Mitrovici dr Miljana Nikolić.

Ona je istakla da pacijenti nemaju razloga za zabrinutost jer je izdavanje lekova ovim putem daleko jednostavnije i brže.

Dr Nikolić naglašava da nema nikakve razlike u proceduri, te da pacijenti nastavljaju  da se javljaju izabranom lekarzu kao i dosad.

„Nema nikakvih izmena. Terapija se i dalje prepisuje na mesečnom nivou kada je reč o hroničnim bolesnicima,  tu su i dalje redovne kontrole kod specijaliste zbog mogućnosti izmene terapije. Svi rokovi za realizaciju recepata ostaju isti. Sve je isto, samo nema opipljivog papira u rukama, već po dolasku u državnu ili privatnu apoteku,  lek se podiže samo uz zdravstvenu knjižicu“ objašnjava dr Nikolić.

Ona dodaje da od trenutka propisivanja terapije, za svega nekoliko trenutaka moguće je u apoteci podići lek.

Nikolić poziva pacijente da se  obrate  svom izabranom lekaru koji će im pojasniti  kako ova procedura funkcioniše i odagnati sve eventualne nedoumice.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

 

Comments

Pročitaj još