Ljimaj i Ahmeti u Briselu, razgovori na tehničkom nivou

Dvojica kopredsedavajućih prištinskim timom za dijalog sa Beogradom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, otputovali su u Brisel na poziv visoke predstavnice za spoljnu politiku Federike Mogerini, piše prištinska štampa.

Izvori “Tanjuga” u Evropskoj službi za spoljne poslove potvrdili su da se Ahmeti i Ljimaj nalaze u Briselu na razgovorima sa direktorkom za Zapadni Balkan Angelinom Ajnhorst i njenim timom.

Na pitanje koji je povod njihove posete i da li će se razgovarati o prištinskoj platformi za dijalog, evropski izvori navode da je u pitanju jedan od nekoliko tehničkih sastanaka koje prištinska delegacija održava sa predstavnicima EEAS, kao i da se EU tim povodom neće oglašavati.

U Briselu naglašavaju da će predstavljanje novousvojene prištinske platforme biti moguće tek kad se nastavi dijalog, a prethodno ukinu takse na robu iz Srbije.

Po dolasku u Brisel Ljimaj i Ahmeti nisu hteli da komentarišu ovu posetu, već su za prištinske medije rekli da je ona na tehničkom nivou, kao i prethodna.

“Zeri” navodi da su Ljimaj i Ahmeti u Brisel otputovali juče, a u prištinskoj delegaciji je i Bljerim Šalja, savetnik kosovskog predsedika Hašima Tačija.

“Zeri” piše, pozivajući se na svoje izvore da je ova poseta upriličena neposredno nakon što je kosovski parlament usvojio platformu.

Usvojena platforma neprihvatljiva je za Beograd, jer praktično blokira dijalog i vodi ka zamrzavanju konflikta.

Dijalog Beograda i Prištine blokiran je od uvođenja sto odsto povećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, 21. novembra prošle godine.

Uprkos insistiranju SAD i EU da prištinska vlada ukine ovu meru, kosovski premijer Ramuš Haradinaj se tome protivi.

Umesto ukidanja nametnutih taksi, prištinski parlament je prošle sedmice usvojio platformu kojom se od Beograda traži da prizna kosovsku nezavisnost, ukidanje rezolucije 1244, formiranje specijalnog suda za navodne zločine koje su počinili Srbi tokom poslednjeg sukoba, kao i nadoknada ratne štete.

 

Izvor: RTS / Tanjug / Zeri

Comments