Kosovska policija: Stanje redovno, sprovode se “tekući zadaci”

Povodom pisanja pojedinih beogradskih medija da kosovska policija na severu Kosova sprovodi akciju “Čelični prsten”, koja podrazumeva blokadu putnih pravaca, kao i kontrolu vozila i lica, iz policije za “Kontakt Plus” navode da je stanje redovno i da se sprovode ‘tekući zadaci’.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani naveo je u kratkom pisanom odgovoru za Kontakt Plus da je stanje ‘redovno’,  i da ne postoji  ‘ništa konkretno’, u vezi našeg pitanja  o sprovođenju operacije “Čelični prsten” .

“Što se tiče Vašeg pitanja, obaveštavamo vas da ne postoji ništa konkretno,  osim da Kosovska policija radi sprečavanja organizovanog kriminala i krijumčarenja, preduzima policijske akcije na osnovu svojih zakonskih  obaveza i ovlašćenja “ –  naveo je Keljani u pisanom odgovoru.

Na pitanje da li se policijske akcije sprovode danas ili svakog dana, kao redovna policijska aktivnost, Keljani je naveo da su u pitanju ‘tekući zadaci’.

Pojedini beogradski mediji preneli su jutros da  su prištinske vlasti su aktivirale akciju “Čelični prsten”, koja podrazumeva blokadu putnih pravaca, kao i kontrolu vozila i lica i policija se nalazi na svim alternativnim prelazima.

“Telegraf.rs” prenosi da je Kosovska policija povukla delove pograničnih jedinica sa prelaza prema Severnoj Makedoniji i Albaniji i da će pripadnici tih jedinica biti raspoređeni na severu KiM.

Oni će, navodno, imati samo jedan zadatak, a to je blokada alternatnivnih puteva koji vode iz centralne Srbije ka severu Kosova.

Portal navodi da se akcija dovodi u vezu čak i sa tajnim spiskovima “viđenijih Srba”, protiv kojih se pripremaju optužnice.

“Alo.rs” takođe prenosi da izvori bliski kosovskoj policiji navode i da postoje naznake da će sprovesti hapšenje srpskih funkcionera sa Kosova.

Neimenovani izvor “Alo.rs” navodi da kosovska policija primenjuje operativni plan “Čelicni prsten” u cilju zastrašivanja Srba, koji podrazumeva blokadu putnih pravaca kojima se građani kreću, kao i kontrolu vozila i lica.

Inače, operativni plan „Čelični prsten“  policija sprovodi  neposredno po izvršenju nekog krivičnog dela, ili bekstva iz zatvora i podrazumeva kontrolu lica i vozila.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments