• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD pozvala kosovske institucije da osiguraju punu odgovornost za svakog prestupnika

“Prošlo je skoro godinu dana od kada  je Kosovo proteralo šest turskih državljana, bez odgovarajućeg procesa, kao navodno pretnja nacionalnoj bezbednosti. Drago nam je što smo videli da je parlamentarni istražni odbor uspostavljen, koji je, uprkos pokušajima ometanja njegovog rada, otkrio kršenja zakona vezana za incident. Nalazi odbora, koji ukazuju na 31 zakonska ili proceduralna kršenja  od strane Kosovske agencije za inteligenciju, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih institucija, izazivaju zabrinutost u vezi sa prevarom ključnih bezbednosnih agencija, kao i podložnosti sektora bezbednosti političkoj manipulaciji” navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.

Ambasada SAD je pozvala kosovske institucije da osiguraju punu odgovornost za svakog ko krši zakon, i podsetila kosovske lidere da bezbednosne institucije moraju da deluju samo u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, u skladu sa vladavinom prava.

“Problem nije u navodnoj krivici ili nevinosti pojedinaca, već u očiglednom zaobilaženju kosovskih pravnih procesa od strane kosovskih političara” dodaje se u saopštenju.

“Politički pritisak na bezbednosni sektor da se prekrši kosovski zakon je ogromno kršenje demokratskih vrednosti. Pozivamo na potpunu transparentnost u sektoru bezbednosti i u vođenju spoljnih poslova, kako bi se sprečilo neprikladno mešanje kosovskih političara u budućnosti” zaključuje se u saopštenju ambasade SAD.

 

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još