Simić: Sve odluke donosićemo u dogovoru sa Beogradom

Iako poslednjih meseci nije bilo nijednog poteza Prištine koji bi doprineo dijalogu ili kompromisu, poslednji – usvajanje Platforme za dijalog, zadao je, kažu u Beogradu, završni udarac. Kosovski Srbi zbog svega što Priština čini kako bi im što više otežala položaj smatraju da treba da napuste prištinske institucije ali dodaju će sve odluke donositi u dogovoru sa Beogradom, rekao je za RTS potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Unazad nekoliko meseci Priština sprovodi kontinuirane akcije kako bi što više otežala život Srbima, od hapšenja, stalnih napada na Srbe povratnike do uvođenja taksi, rekao je za Jutarnji program RTS-a Igor Simić.

“Usvajanje Platforme apsolutno obesmišljava dijalog. Pokušaj otimanja privrednih potencijala nedvosmisleno šalje poruku da i Srbi mogu da budu proglašene za robove. Zbog obesmišljavanja života Srba smo i tražili napuštanje prištinskih institucija”, rekao je Simić.

Brisel kaže da neće komentaristi individualne stavove strana u dijalogu, ali takođe kaže da platforma ne može biti ni predtsvaljena pre nego što se ukinu takse. I Pacoli pominje da bi to moglo da se desi sledeće nedelje.

“U prošlosti smo videli da ako postoji interes međunarodne zajednice, sve može jako brzo da se reši. Neke zapadne zemlje očigledno ne žele da ovde zavlada trajan mir ali izjave pojedinih albanskih lidera treba uzimati sa rezervom jer su one najčešće u unutrašnjopolitičke svrhe kako bi se povećao stranački rejting pred izbore”, kaže potpredsednik Srpske liste.

Prema rečima Simića građani su prepoznali primerenu reakciju predsednika Vučića na prištinsku platformu koja je bila oštra i direktna. Poruka predsednika Vučića da neće dozvoliti da bilo ko proteruje ovdašnje stanovništvo je imala ogroman značaj za osiguranje bezbednosti naših građana i osvešćenje nekih ekstremnih krugova u Prištini da tako nešto neće moći sprovesti na delu.

“Ono što mi očekujemo od naše države Srbije je kontinuirana podrška baš onakva kakvu imamo u poslednjih šet godina da bi ovde kako tako mogao biti nastavljen normalan život i kako bi mogla da se planira budućnost na ovim prostorima. Srbi i inače nemaju šta da slave u martu zbog početka bombardaovanja 1999. i pogroma 2004. Poruka Vučića da neće dozvoliti novo proterivanja uliva mir. I dok stranci dolaze i odlaze iz Prištine takse ostaju a mi i dalje pratimo razvoj događaja i sa našim državnim rukovodstvom ćemo donositi odluke o daljim političkim potezima na temu taksi i svega ostalog”, zaključio je za RTS potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još