Priština registrovala “Trepču” kao akcionarsko društvo

Preduzeće Trepča registrovano je danas u Kosovskoj agenciji za registraciju kao akcionarsko društvo, što, prema ranije usvojenom Statutu te kompanije, znači da su privremene prištinske institucije postale vlasnik 80 odsto, a zaposleni 20 odsto akcija tog kombinata, prenosi Tanjug.

Kako je preneo Kljan Kosova, to je potvrdio kosovski ministar za ekonomski razvoj, Valdrin Ljuka i ocenio da je to „istorijski trenutak” zato što su zaposleni postali vlasnici dela ovog preduzeća.

„Historical Moment!…Čestitamo”, napisao je Ljuka na svom fejsbuk profilu.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji potpisao je u sredu odluku kojom je kombinat Trepča postao 100 odsto vlasništvo Kosova.

Potpisivanjem te odluke, prenela je Koha, potvrđeno je 100-procentno vlasništvo” Kosova u Trepči.

Prištinska vlada je predlog Statuta Trepče usvojila 30. maja prošle godine, koji je predviđao da taj nekadašnji jugoslovenski gigant postaje akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica: „Trepča” – Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik – Leposavić.

Zakon o Trepči, kojim kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto kombinata, usvojen je 7. oktobra 2016. u kosovskoj skupštini.

Četiri dana kasnije Vlada Srbije je donela odluku kojom se poništava ovaj zakon, to jest, „sve pravne posledice akata i radnji” kosovskih institucija.

Ustavni sud Kosova je, u međuvremenu, ovaj zakon proglasio ustavnim.

Izvor: Politika

Comments