Ljimaj predstavio platformu, nema pregovora o državi

Kopredsednik prištinskog tima za dijalog s Beogradom, Fatmir Ljimaj, predstavio je u kosovskom parlamentu platformu za nastavak tog procesa i istakao da će taj dokument biti praktično “vodič za postupanje” u dijalogu.

Fatmir Ljimaj navodi da kosovska delegacija ne treba da napušta pregovarački sto.

“Mi kao državna delegacija smatramo da Kosovo ne bi trebalo da napusti pregovarački sto. Principi platforme će biti vodič za ovaj proces. Dijalog će biti potpuno transparentan, a izveštaji će biti redovno dostavljani parlamentu”, rekao je Ljimaj.

Prema njegovim rečima, Priština će biti prisutna u Briselu da bi, kako je rekao, potvrdila “kosovsku državnost, a ne da pregovara o tome”.

“Idemo u Brisel ne da pregovaramo o našoj državi, već da afirmišemo našu zemlju. Idemo u Brisel da damo zemlji šansu za evropske integracije. Uveren sam da je Kosovo u prošlosti do sada znalo da čini najbolje za samu zemlju, i uveren sam da samo jedinstvom možemo dobiti ono što je najbolje iz ovog procesa “, rekao je Ljimaj.

Inače, današnja vanrdna sednica parlamenta na kojoj se u drugom čitanju razmatra zakon i platforma za nastavak dijaloga sa Beogradom, počela je sa gotovo dva sata zakašnjenja, zbog nedostatka kvoruma.

Najuticajniji opzicioni DSK je zatražio da se ova tema odloži za neki novi termina, ali je premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, to odbio i pozvao poslanike da raspravljaju i glasaju.

Ukazao je na potrebu da sve stranke prištinske političke scene treba da budu jedinstvene po tom pitanju.

“Priština Beogradu nije nametala uslove”

Poslanicima se obratio i Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i njegov zamenik u Alijansi za budućnost Kosova.

Daut je branio stavove svog brata koji odbija da, uprkos pritiscima SAD i EU, ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH.

Priština nikada Beogradu nije nametala bilo kakve uslove, rekao je Daut, prenela je “Gazeta Ekspres”.

“Kosovo nikada nije uslovljavalo Srbiju za nastavak dijaloga, niti za nestale osobe, niti za ubistvo braće Bitići, niti za druga ubistva. Kosovo nije uslovljavalo ničim ni pronalazak ubica u slučaju kafića Panda, gde su stradali mladi Srbi…”, naveo je Daut.

Dodao je da će Alijansa za budućnost Kosova glasati za zakon i platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom.

 

Izvor: RTS / Tanjug / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još