• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj :Platforma znači da su granice Kosova nedodirljive

Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Reč je o platformi koju je Beograd ranije ocenio kao dokument koji dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Dokument je usvojen u odsustvu dve najuticajnije opzicione partije, DSK i Samoopredeljenje.

Prethodno, parlament je takođe većinom glasova usvojio zakon o “zadacima, odgovornostima i nadležnostima” kosovske delegacije u procesu dijaloga, javila je prištinska Koha.

 

Haradinaj izjavio, “Granice Kosova nedodirljive”

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, objasnio je šta znači izglasavanje zakona i plaforme za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Haradinaj je na svom fejsbuk profilu naveo da zakon i platforma timu za dijalog daju ovlašćenja da u Briselu predstavlja stav Prištine da su “granice Kosova nedodirljive” i da neće biti “trećeg nivoa vlasti”.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, rekao je ranije danas da je Skupštini pružena prilika da “sačuva Kosovo od 17. februara 2008. godine”.

Haradinaj je odbacio predlog opozicionog DSK o odlaganju današnjeg zasedanja na temu zakona i plaforme o nastavku dijaloga sa Beogradom, u drugom čitanju, i naglasio da je skupštini pružena prilika da zadrži kontrolu nad procesom dijaloga.

Obraćajući se poslanicima on je rekao da ne veruje da bi bilo ko mogao da porekne značaj teme koja je na dnevnom redu.

“I zakon o državnoj delegaciji i platforma imaju mesto u ovoj Skupštini i ja pozivam poslanike da iskoriste priliku da iznesu svoje mišljenje, a politički subjekti da iznesu svoje stavove i da konačno postignu konsenzus o ovom pitanju”, rekao je Haradinaj, prenela je Koha.

Poslanicima se obratio i Daut Haradinaj, brat premijera Ramuša Haradinaja i njegov zamenik u Alijansi za budućnost Kosova. Daut Haradinaj je branio stavove svog brata koji odbija da, uprkos pritiscima SAD i EU, ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH.

On je, kako je prenela GazetaExpres, rekao da Priština nikada Beogradu nije nametala bilo kakve uslove.

“Kosovo nikada nije uslovljavalo Srbiju za nastavak dijaloga, niti za nestale osobe, niti za ubistvo braće Bitići, niti za druga ubistva. Kosovo nije uslovljavalo ničim ni pronalazak ubica u slučaju kafica Panda, gde su stradali mladi Srbi…”, rekao je Daut Haradinaj.

On je rekao da će Alijansa za budućnost Kosova glasati za zakon i platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Podršku zakonu i platformi najavila je i najuticajnija vladajuća DPK, dok su poslanici najuticajnijih opozicionih partija DSK i Pokreta Samoopredeljenje napustili parlament.

Demokratska partija Kosova, Kadri Veseljija, inače, okosnica vladajuće koalicije izjasnila se da će glasati za predloženi zakon i platformu.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još