Haradinaj “baca prašinu u oči”, Brnabić nije pozvana na samit u Prištini

Predsednica vlade Ana Brnabić poručila je danas da kosovski premijer Ramuš Haradinaj pokušava da baci prašinu u oči Evropskoj uniji i SAD navodnim pozivom Beogradu na sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana, početkom aprila u Prištini, i da zapravo čini sve da nikada ne dođe do nastavka dijaloga.

Brnabić je rekla da nije ni dobila poziv na sastanak koji će, prema Haradinajevim rečima, biti održan početkom aprila.

“Njegov posao je izuzetno lak ukoliko želi da ga radi – da jednostavno implementira sporazume koji su ranije dogovoreni, kako bi pokazao da su oni odgovorni partneri na čiju reč može da se računa”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Haradinaj pre svega treba da počne da poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazum ukidanjem taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, a onda da krene konačno da implementira i dogovoren i potpisan Briselski sporazum, time sto će oformiti ZSO.

“Međutim, jedino što je jasno je da on sporazume ne želi da poštuje. Ono što je novo je da on više čak ni dogovore sa SAD ne želi da poštuje”, rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je rekla da je sve što Haradinaj radi u cilju dalje destabilizacije odnosa Beograda i Prištine i toga da do nastavka dijaloga nikada ne dođe.

“Kada je Haradinaj ponovio da Priština neće ukinuti takse, on se nije obraćao Beogradu, nego onima koji su od njega tražili da ih ukine. Time je odgovorio i Evropskoj uniji, ali i Sjedinjenim Američkim Državama”, istakla je ona.

Brnabić, međutim, navodi da partnere iz Prištine posebno treba da brine to što, prema najnovijim podacima UNDP-a čak 95 odsto Srba na KiM svakoga dana živi u strahu.

Predsednica vlade je istakla i da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu i da nijednim potezom neće dodatno pogoršavati odnose sa Prištinom, te da će se uvek ponašati odgovorno.

Kosovski premijer najavio da će početkom aprila u Prištini biti održan sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana, na kojem će biti i premijerka Srbije.

Haradinaj je, kako prenosi prištinska Koha, na jučerašnjoj sednici vlade zatražio od članova kabineta da odobre inicijativu za okupljanje svih, kako kaže, regionalnih lidera, kao i evropskog komesara za politiku susedstva i pregovore o proširenju, Johanesa Hana.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments