Verbalni sukob Tačija i Haradinaja pred Amerikancima

Dvodnevni boravak zvaničnika za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD i poruke koje su oni uputili političkim liderima Albanaca u Prištini dodatno je unervozio prištinsku političku scenu, a “Zeri” piše da su se pred gostima najviše obrukali Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, tako što su se sukobili na sastanku u prisustvu Džona Erata i Brada Barklija.

Kako prenosi prištinski Zeri, pozivajući se na izvor blizak učesnicima, na sastanku sa američkim zvaničnicima u sredu došlo je do otvorenog verbalnog sukoba Tačija i Haradinaja.

Prema istom izvoru, sukob je prvi započeo Tači provokacijama govoreći sve najgore za Haradinaja, ignorišući pritom potpuno njegovo prisustvo.

Pred dvojicom predstavnika Trampove administracije, Tači je za Haradinaja rekao da je anti-američki nastrojen i da će svojom politikom uništiti odnose Prištine i SAD.

Reagujući na to Haradinaj je za Tačija rekao da zbog svojih problema koje ima uopšte nije zabrinut za budućnost “države”.

“Haradinaj je rekao Tačiju da se plaši od Specijalnog suda i da mu uopšte nije stalo do sudbine Kosova”, naveo je neimenovani izvor, prenosi “Zeri”.

Tačijev i Haradinajev verbalni sukob je, navodi se, potrajao nekoliko minuta na opšte zaprepašćenje američkih zvaničnika.

Zeri navodi da niko iz okruženja Tačija i Haradinaja nije želeo da komentariše ovu situaciju.

Gazeta Blic piše da su Erat i Barkli ovaj sastanak ocenili “veoma tešim”.

Oni su na tom sastanku pozvali Tačija i Haradinaja na suspenziju sto odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH.

Inače, tokom dvodnevnog boravka u Prištini, Erat i Barkli su se sastali i sa predstavnicima parlamentarne opozicije, kojima su, kako se navodi, preneli da je jedini uslov SAD da Srbija prizna tzv. kosovsku nezavisnost.

Opozicioni poslanik Iljir Deda je rekao da su ih Amerikanci zamolili da ne iznose detalje sastanka, ali i da su, kako je kazao, na ovom sastanku otkrivene laži kojima se služi Tači.

Deda je ocenio da je situacija veoma ozbiljna u odnosima SAD i Prištine.

“Situacija je veoma ozbiljna, što se tiče odnosa između Kosova i Sjedinjenih Država, i nije situacija nije dobra. Odnosi bi mogli biti nepovratno narušeni”, rekao je Deda.

 

Izvor: TV Most / Tanjug / Zeri

Comments