JOS “Trepča”: Imamo obavezu da branimo interese naših radnika

“Povodom poslednjih odluka vlasti u Prištini o usvajanju i stavljanju na snagu Statuta preduzeća „Trepča“ a.d., želimo da upoznamo javnost sa pravom istinom i mogućim posledicama ovakvih odluka” navodi se u saopštenju Jedinstvene organizacije sindikata “Trepča”.

“Vlasti u Prištini su oktobra 2016. godine, jednostrano usvojile Zakon o „Trepči“ bez učešća predstavnika rukovodstva i sindikata „Trepče“ u izradi ovog dokumenta, kao i bez učešća naših političkih predstavnika u procesu usvajanja ovog, po poslovanje „Trepče“, nakaradnog papira. Osnovna funkcija i svrha ovog Zakona, bila je i ostala, ostimanje državne imovine Srbije, dakle isključivo politički cilj. Još tada smo ukazivali da će primenia ovog Zakona za posledicu imati destabilizaciju funkcionisanja dela kompanije na severu KiM, koji ostvarujući prihode od sopstvene proizvodnje redovno isplaćuje zarade radnicima i izmiruje sve obaveze. Uređenje kompanije po novom Zakonu predstavlja potpunu centralizaciju upravljanja i donošenja odluka samo na jednom mestu, u Prištini i to u nekim novim organima u čijim odborima po pravilima „sede“ politički predstavnici Albanaca. Usvajanjem Statuta nove „Trepče“, jasno su nam stavili do znanja, a izgleda i međunarodnoj zajednici, da ih ne interesuje naše mišljenje, niti naša budućnost. Znamo da ne možemo prihvatiti oduzimanje prava na odlučivanje o svojim životima i ne želimo da se odreknemo svega što smo do sada stvorili. Znamo da odavde nema nazad” stoji u saopštenju.

Iz JOS “Trepča” poručuju da imaju obavezu i odgovornost da brane interese radnika i apeluju na međunarodnu zajednicu da zaštite njihova prava.

“Kao sindikat imamo obavezu i odgovornost, da branimo interese naših 2.400 radnika, njihovih porodica, kao i svih onih koji žive od naše proizvodnje a samo u četiri lokalne samouprave na severu KiM, to je preko 30% stanovništva. Znamo da su uz nas naša država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali i celokupan narod na Kosovu i Metohiji. Upozoravamo sve one koji misle da mogu da nas spreče da živimo i radimo, da smo spremni da se borimo i istrajemo u nameri da sačuvamo „Trepču“ koja radi, i koja predstavlja ekonomski stub opstanka našeg naroda na ovim prostorima. Ponovo pozivamo međunarodnu zajednicu da zaštiti naša prava i da ne „okreće glavu“ od mogućih katastrofalnih posledica koje se mogu očekivati nakon sprovođenja ovakvih nakaradnih odluka iz Prištine” ističe se u saopštenju.

Dodaju da njih ne interesuje politika i da će nastaviti da brane egzistenciju i budućnost dece, koja zavise od rudnika.

“Želimo da pošaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da ćemo braniti našu “Trepču”, koja hrani hiljade usta i naš hleb sa sedam kora. Branićemo našu egzistenciju i budućnost naše dece, koja zavisi od rudnika u kojima svakodnevno i mukotrpno rade naši rudari. Nećemo dozvoliti da se ugasi niti jedno radno mesto i da neko od naših kolega ostane bez posla. Nas ne interesuje politika, mi želimo da radimo i da živimo i ubuduće, kao što smo živeli do danas. Nikome ništa nismo uzeli, a svoje ne damo” zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments