• Početna>
  • Vesti>

Tačijev savetnik: Mitrovica i Trepča „debele crvene linije“

Nema tajnih pregovora, ali kao sa Crnom Gorom i Makedonijom, Kosovo će morati da definiše granice i sa Srbijom, izjavio je sinoć savetnik kosovskog predsednika, Ardian Arifaj u emisiji Info Magazin na televiziji Kljan.

„Kao sa Crnom Gorom i Makedonijom, moramo definisati granice i sa Srbijom. Koristi od toga biće velike za čitav region. Iako su mnoge zajednica zabrinute zbog dijaloga, ipak je bitno nastaviti ga zato što će mirovni sporazum transformisati naše društvo,“ ocenio je Arifaj.

Rekao je i koje su to „debele crvene linije“ za Kosovo.

„Konačni sveobuhvatni sporazum nikada neće ugroziti strateške tačke na Kosovu. To je debela, crvena linija – Mitrovica i Trepča neće biti taknute.“

On je negirao i višemesečne, periodične spekulacije o tajnim pregovorima između kosovskog predsednika i predsednika Vučića, uveren je da „bilo koji sporazum mora biti usvojen od strane 2/3 poslanika“.

Ipak, i pored toga što negira da se pregovori odbijaju u tajnosti, istakao je da je „finalna faza (pregovora) otpočela“.

„Ono što zovemo finalna faza je otpočelo, uprkos stagnaciji koju imamo zbog taksi. To znači da je stvoren veoma povoljan trenutak i u regionu i na međunarodnoj sceni koji ide u prilog konačnom sporazumu između Kosova i Srbije kojim će poglavlje rata biti zatvoreno,“ ocenjuje Arifaj.

Među tim povoljnim okolnostima je i „spremnost lidera u Beogradu da sednu i ispregovaraju konačni mirovni sporazum“, objašnjava i dodaje da je „to nešto novo“.

Pored „definisanja granica“, sporazum, prema Arifaju mora omogućiti i priznanje i članstvo Kosova u UN.

„Jedino što ima smisla za Kosovo je postizanje sporazuma koji će doneti priznanje od Srbije i stolicu u UN. Samo takav dogovor ima smisla za Kosovo i kao takav će uživati podršku građana. Ne tražimo nešto privremeno. Politika dokazano usporava ekonomski razvoj i obeshrabruje investitore. Prepreka za velike investitore je politička nestabilnost, ne samo Kosova, nego i regiona,“ ocenio je savetnik kosovskog predsednika.

Ukazao je i na to da nije moguće povući paralelu između kada se govori o životu Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji.

„Srpska zajednica na Kosovu ima mnogo više prava, Albanci u Preševskoj dolini su diskriminisani. Srbija ne može da zaustavi konsolidaciju kosovske države,“ poručio je Arifaj. Ipak, smatra da je ohrabrujuće to što u Srbiji „postoje građani i političari koji insistiraju na tome da saslušaju glasove građana Kosova i o ostvarivanju njihovih prava, bez obzira na to šta Srbija kaže“.

 

Izvor  Klan Kosova/KoSSev

Comments

Pročitaj još