Haradinaj: Albanci u dijaspori potrebni Prištini

Albansko-američka delegacija, koju predvodi član Gradskog veća Njujorka Mark Gjonaj razgovarala je u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija i predsednikom parlamenta, Ramušem Haradinajem i Kadri Veseljijem.

Haradinaj je rekao da se razgovaralo na mnoge važne teme, kao i da su Albanci koji žive u Americi potrebni Prištini, ali i svim Albancima bez obzira gde žive.

Haradinaj je iskoristio ovu priliku da sve Albance u dijaspori pozove da glasaju za svoje sunarodnike na izborima, koji će prvi put nakon 20 godina, biti održan u samostalnoj opštini Tuzi, u Crnoj Gori.

“Razgovarali smo o mnogim temama, od problema sa kojima se suočavamo na Kosovu, izborima koji će 3. marta biti održani u Tuzima i sve treba da glasamo za Albance, pozivam sve Albance da glasaju. Još uvek Albanci na Balkanu treba da naši ljudi i u Americi nastave da budu zajedno”, rekao je Haradinaj, preneo je portal “Telegrafi”.

Gjonaj je naglasio potrebu za nastavkom dijaloga sa Beogradom i dodao da su odnosi Prištine i SAD bili i uvek će, kako je rekao, biti jaki.

“Nastavak dijaloga je u interesu Kosova, to pomaže da se izgradi budućnost svih Albanaca u svetu. Odnosi između Kosova i SAD su jaki i uvek će biti. Kosovo je nezavisna zemlja i kao takva i deluje”, rekao je Gjonaj.

On je rekao da u Prištinu nije došao da bi razgovarao o ukidanju taksi koje je Priština nametnula Srbiji i BiH.

Tokom susret Gjonaja sa Veseljijem, predsednik kosovskog parlamenta je rekao da su Albanci u SAD i dalje “snažna veza između SAD i zemlje iz koje potiču”.

Ocenio je, prenosi “Telegrafi”, da je albanska dijaspora i dalje jedno od, kako je rekao, “glavnih sredstava države Kosovo i njenih građana”.

 

Izvor: RTS / Tanjug / Telegrafi

Comments