• Početna>
  • Vesti>

Dodik: Ako Kosovo uđe u UN, i RS će se pozvati na to pravo

Beograd — Ukoliko samoproglašeno Kosovo udje u UN, i Republika Srpska će se pozvati na to pravo, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On smatra da ni Hrvati u BiH sigurno ne bi propustili tu priliku da se otcepe od BiH.

“Mislim da, ukoliko se konstelacija napravi takvom, ni Hrvati neće propustiti priliku da se i oni odvoje od BiH. Onda bi se postavilo pitanje ko bi tu ostao?”, rekao je Dodik za RTS.

On je podsetio da se Republika Srpska, odmah nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, izjasnila odlukom Narodne skupštine da će, ukoliko Kosovo uđe u UN, i Srpska imati pravo da se odvoji od BiH.

“To piše u našoj rezoluciji od pre 10 godina”, rekao je Dodik i dodao da je takav scenario – odvajanja od BiH političkom voljom naroda, zamisliv bez rata.

Kako je naveo, sada to ne žele Bošnjaci, ali će vremenom shvatiti da je i za njih najbolje da imaju teritoriju kojom perspektivno mogu da upravljaju i vrše vlast.
Prema njegovim rečima, Kosovo je svesrpsko pitanje.

“U državnom smislu to je pitanje Srbije, ali u smislu nacionalnog poimanja i doživljaja tog pitanja, to je svesrpsko pitanje”, rekao je Dodik i istakao da nema Srbina koji nema stav o pitanju Kosova i Metohije.

 

Izvor B92

Comments

Pročitaj još